Moje ulubione domowe burgery.

Każdy z nas z pewnością ma czasem ochotę zjeść coś z fast foodowego jedzenia. Chyba wszyscy mają jakieś swoje zachcianki od czasu do czasu i w żadnym razie nie namawiam nikogo, aby w tej sytuacji od razu biegł do McDonald’s czy KFC po jakąś kanapkę. Moja propozycja jest taka, aby kiedy najdzie nas taka ochota, przygotować sobie w domu pyszną zdrową wersję burgera!

domowe burgery.

Składniki (na 4 porcje):

2 podłużne bułki typu ciabatta
4 średniej wielkości liście sałaty
500 g mielonego mięsa wołowego
4 plastry żółtego sera
4 plastry pomidora
8 plasterków ogórka zielonego
2 małe ogórki konserwowe
cebula biała
cebula czerwona
sól
pieprz

1. Bułki kroimy wzdłuż i na pół, sałatę, pomidora i ogórka dokładnie myjemy. Pomidora i oba typy ogórka kroimy w plasterki. Obieramy cebulę i kroimy ją w piórka.

 domowe burgery.

domowe burgery.

domowe burgery.

domowe burgery.

domowe burgery.

domowe burgery. domowe burgery.

domowe burgery.

2. Mięso wołowe solimy i pieprzymy po czym dzielimy na cztery porcje i formujemy z nich kule. Każdą spłaszczamy do wielkości bułki.

domowe burgery.

domowe burgery.

3. Rozgrzewamy patelnię i kładziemy na nią uformowane kotlety wołowe. Smażymy je około 5-7 min z jednej strony, odwracamy na drugą, kładziemy na wierzch plasterki sera i smażymy znów 5-7 min.

domowe burgery.

domowe burgery.

domowe burgery. domowe burgery.

domowe burgery.

domowe burgery.

domowe burgery.

4. W czasie kiedy smażymy drugą stronę kotletów, na osobnej patelni podgrzewamy bułki – około 2-3 minuty.

 domowe burgery.

domowe burgery.

5. Ciepłe spody bułki wykładamy na talerze, na nią kładziemy po kolei sałatę, mięso, pomidora, ogórka, cebulę i przykrywamy wierzchem pieczywa.

domowe burgery.

domowe burgery.

domowe burgery.

domowe burgery.

domowe burgery.

domowe burgery.

domowe burgery.

domowe burgery.

Takim pysznym, świeżo przygotowanym burgerem sprawimy przyjemność zarówno sobie, jak też swoim gościom. Smacznego!

domowe burgery.

domowe burgery.

domowe burgery.

Przyjemności.

3 Comments

  1. Pingback: Wszędobylskie pomidory. | DlaPrzyjemnosci.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *