Każdy z nas z pewnością ma czasem ochotę zjeść coś z fast foodowego jedzenia. Chyba wszyscy mają jakieś swoje zachcianki od czasu do czasu i w żadnym razie nie namawiam nikogo, aby w tej sytuacji od razu biegł do McDonald’s czy KFC po jakąś kanapkę. Moja propozycja jest taka, aby kiedy najdzie nas taka ochota, przygotować sobie w domu pyszną zdrową wersję burgera!
Składniki (na 4 porcje):
2 podłużne bułki typu ciabatta
4 średniej wielkości liście sałaty
500 g mielonego mięsa wołowego
4 plastry żółtego sera
4 plastry pomidora
8 plasterków ogórka zielonego
2 małe ogórki konserwowe
cebula biała
cebula czerwona
sól
pieprz
1. Bułki kroimy wzdłuż i na pół, sałatę, pomidora i ogórka dokładnie myjemy. Pomidora i oba typy ogórka kroimy w plasterki. Obieramy cebulę i kroimy ją w piórka.
2. Mięso wołowe solimy i pieprzymy po czym dzielimy na cztery porcje i formujemy z nich kule. Każdą spłaszczamy do wielkości bułki.
3. Rozgrzewamy patelnię i kładziemy na nią uformowane kotlety wołowe. Smażymy je około 5-7 min z jednej strony, odwracamy na drugą, kładziemy na wierzch plasterki sera i smażymy znów 5-7 min.
4. W czasie kiedy smażymy drugą stronę kotletów, na osobnej patelni podgrzewamy bułki – około 2-3 minuty.
5. Ciepłe spody bułki wykładamy na talerze, na nią kładziemy po kolei sałatę, mięso, pomidora, ogórka, cebulę i przykrywamy wierzchem pieczywa.
Takim pysznym, świeżo przygotowanym burgerem sprawimy przyjemność zarówno sobie, jak też swoim gościom. Smacznego!
Przyjemności.
Kurcze, mama ma z Tobą dobrze… Zazdroszcze:)
Fajne hamburgery. Lubie właśnie domowe
Pingback: Wszędobylskie pomidory. | DlaPrzyjemnosci.pl