Z daniami na drugie śniadanie najczęściej jest tak, że każdy z nas zabiera kanapki, a wynika to z tego, że są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Nikt z nas nie zamierza wstawać specjalnie godzinę wcześniej, aby przygotowywać sobie wymyślne potrawy do zabrania ze sobą do pracy czy szkoły (i nic w tym dziwnego!). Dzisiaj chciałam jednak podsunąć Wam pewien pomysł na danie, którym możemy zastąpić nasze codzienne kanapki. Miniomlety przygotowuje się w mgnieniu oka, a w czasie, kiedy one będą się piekły, spokojnie możemy szczotkować zęby, czy przygotowywać makijaż. Odmiana podczas przerwy na drugie śniadanie zawsze jest miła!
Składniki:
2 łyżki kukurydzy
4 różyczki brokułów
4 plastry szynki drobiowej
1 garść startego żółtego sera
4 jajka
1 łyżka masła
sól
pieprz
1. Brokuł kroimy w raczej drobną kostkę, szynkę w plastrach na mniejsze kawałki i razem z kukurydzą i startym serem wrzucamy do miski. Jajka roztrzepujemy, wlewamy do reszty składników i dokładnie mieszamy, tak aby jajko dostało się wszędzie. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem
2. Wgłębienia w formie do muffinów smarujemy masłem i wypełniamy je masą do 3/4 wysokości.
3. Tak przygotowane miniomleciki pieczemy 10 minut w 180 stopniach.
I w ten oto łatwy, przyjemny i nie zabierający nam zbyt wiele (tak cennego o poranku) czasu sposób nasze drugie śniadanie jest gotowe. Teraz tylko wystarczy spakować je do plastikowego pojemnika i możemy wychodzić!
Przyjemności.