Miecznik zapiekany z mozzarellą, pomidorami i bazylią. Świeża ryba prosto z targu w iście sycylijskim wydaniu.

Ciao!

Pisałam wczoraj o targu rybnym, na którym, będąc w Trapani, możemy kupić świeże rybki. Od naszych współlokatorów dowiedzieliśmy się, że łatwo dostać tutaj miecznika – rybę, którą ich zdaniem koniecznie musieliśmy spróbować.

miecznik.

Miecznik to biała ryba, którą raczej traktuje się jak mięso, a nie jak rybę. Dzięki swej zwartej konsystencji świetnie nadaje się do grillowania lub smażenia. Najczęściej podawana jest jako danie główne, doprawiane oregano, bazylią lub innymi ziołami.

miecznik.

Oczywiście, gdy tylko ta ryba została nam polecona, na drugi dzień z rana wybraliśmy się ją zakupić. Na targu aż roiło się od rybaków zachęcających do kupienia ryby miecza właśnie od nich. Wybraliśmy więc jednego ze sprzedawców, aby ukroił dla nas kawałek tego specjału. Nasza decyzja okazała się trafna, bo ryba była delikatna i po prostu przepyszna.

miecznik.

Postanowiłam przygotować miecznika w typowy włoski sposób – zapiekany z mozzarellą, pomidorami i bazylią. Efekt był wyśmienity. Ryba rozpływała się w ustach, a dodatki doskonale podkreślały jej smak.

Składniki (na 2 porcje):

400 g miecznika
100 g mozzarelli
2 pomidory
1 ząbek czosnku
bazylia
oliwa
sól
pieprz

1. Rybę myjemy i usuwamy skórę. Filety kładziemy na folii aluminiowej, w którą zawiniemy danie, aby je zapiec w piekarniku. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

miecznik.

miecznik.

miecznik.

2. Pomidory należy sparzyć, aby łatwiej zdjąć z nich skórkę. Usuwamy z nich również gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Mozzarellę kroimy w plasterki i układamy je na rybie.

miecznik.

miecznik.

miecznik.

miecznik.

miecznik.

3. Ser posypujemy drobno skrojonym czosnkiem i pomidorem oraz posiekaną bazylią. Wszystko skrapiamy oliwą.

miecznik.

miecznik.

4. Rybę wraz z dodatkami zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Całość zapiekamy 20 minut.

miecznik.

5. Po tym czasie wyciągamy z piekarnika, odwijamy z folii i danie jest gotowe do podania.

miecznik.

miecznik.

miecznik.

Przyjemności.

1 Comments

  1. Pingback: Ricciola a ghiotta, czyli seriola w sosie na słodko. | DlaPrzyjemnosci.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *