Meksykańskie tacos.

Macie ochotę na odmianę w kuchni? Ja ostatnio zdecydowanie potrzebowałam jakichś kulinarnych nowości. Niedawno zdałam sobie sprawę, że z racji natłoku obowiązków i braku czasu, od jakiegoś czasu gotuję na zmianę wciąż te same potrawy. W związku z tym wygospodarowałam sobie wolny wieczór, postawiłam na kuchnię meksykańską, wybrałam się na spożywcze zakupy, a po powrocie zaczęłam szaleć w kuchni. Nie minęła godzina i mogliśmy siadać do stołu i zajadać się meksykańskimi tacos.

Would you like to change something in your cooking? For some tine I definitely needed some culinary novelties. Recently, I realized that because of the huge amount of duties and a lack of time, I cook still the same food. Therefore, I created a free evening, I decided to cook some Mexican food, I went to do a shopping, and after this I started cooking. Within an hour and we could sit down to the table and eat the Mexican tacos.

1 sztuka zawiera (1/3 porcji):

Energia: 202 kcal
Białko: 22,5 g
Tłuszcz: 8,5 g
Węglowodany: 9 g

meksykańskie tacos.

Składniki (porcja dla 2 osób):

Tacos:
6 taco shells
1/2 kg mielonej wołowiny
1 średnia cebula
skórka z 1/2 pomarańczy
ok. 1 l wody
3 goździki
2 liście laurowe
1 łyżeczka sproszkowanego czosnku
1 łyżeczka sproszkowanego cynamonu
1/2 łyżeczka papryki chilli
sól
pieprz
1/2 łyżeczki oleju kokosowego
1/2 awokado
1/2 czerwonej cebuli
1/2 czerwonej papryki
Sos pomidorowy (przepis na sos):
1 puszka pomidorów krojonych
1/2 czerwonej cebuli
suszona bazylia
sól
pieprz
Sos czosnkowy:
małe opakowanie jogurtu naturalnego (u mnie bez laktozy)
1 łyżeczka sproszkowanego czosnku
szczypta soli
szczypta sproszkowanej stewii

  1. Cebulkę siekamy w drobną kostkę i podsmażamy ją na oleju kokosowym aż delikatnie się zarumieni.
  2. Mięso doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy, aby przyprawy były równomiernie rozprowadzone i aby mięso uzyskało jednolitą konsystencję, następnie umieszczamy w szybkowarze. Następnie dodajemy cebulkę, skórkę pomarańczy pokrojoną w paski, goździki, sproszkowany czosnek, cynamon, chilli i liście laurowe. Całość zalewamy wodą tak, aby całe mięso było zakryte. Gotujemy na małym ogniu przez 25 min od zagotowania.
  3. Po ugotowaniu wyjmujemy z mięsa liście laurowe, goździki i skórkę pomarańczy.
  4. Czerwoną cebulę kroimy w piórka, awokado i paprykę w paseczki. Każdy pasek awokado pozbawiamy skórki.
  5. Każdą muszlę taco podsmażamy na patelni po kilka sekund z każdej strony, aby była ciepła.
  6. Na koniec w każdej z muszli umieszczamy 1/6 mięsa oraz czerwoną cebulę, paprykę i awokado.

Gotowe meksykańskie tacos podajemy z sosem pomidorowym lub/i sosem czosnkowym według własnych preferencji smakowych. Jeśli chcemy zjeść je z prawdziwie meksykańskim klimatem, to powinniśmy zaopatrzyć się także w tequillę. Jeżeli jednak, tak jak mnie, czeka Was na drugi dzień wstawanie razem z kurami, to zdecydowanie bardziej polecam wino ;).

meksykańskie tacos.

meksykańskie tacos.

meksykańskie tacos.

Moją inspiracją były tacos od Hot Chilli Smaki

Przyjemności!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *