Meksykańskie tacos.

Macie ochotę na odmianę w kuchni? Ja ostatnio zdecydowanie potrzebowałam jakichś kulinarnych nowości. Niedawno zdałam sobie sprawę, że z racji natłoku obowiązków i braku czasu, od jakiegoś czasu gotuję na zmianę wciąż te same potrawy. W związku z tym wygospodarowałam sobie wolny wieczór, postawiłam na kuchnię meksykańską, wybrałam się na spożywcze zakupy, a po powrocie zaczęłam szaleć w kuchni. Nie minęła godzina i mogliśmy siadać do stołu i zajadać się meksykańskimi tacos.

Would you like to change something in your cooking? For some tine I definitely needed some culinary novelties. Recently, I realized that because of the huge amount of duties and a lack of time, I cook still the same food. Therefore, I created a free evening, I decided to cook some Mexican food, I went to do a shopping, and after this I started cooking. Within an hour and we could sit down to the table and eat the Mexican tacos.

1 sztuka zawiera (1/3 porcji):

Energia: 202 kcal
Białko: 22,5 g
Tłuszcz: 8,5 g
Węglowodany: 9 g

meksykańskie tacos.

Składniki (porcja dla 2 osób):

Tacos:
6 taco shells
1/2 kg mielonej wołowiny
1 średnia cebula
skórka z 1/2 pomarańczy
ok. 1 l wody
3 goździki
2 liście laurowe
1 łyżeczka sproszkowanego czosnku
1 łyżeczka sproszkowanego cynamonu
1/2 łyżeczka papryki chilli
sól
pieprz
1/2 łyżeczki oleju kokosowego
1/2 awokado
1/2 czerwonej cebuli
1/2 czerwonej papryki
Sos pomidorowy (przepis na sos):
1 puszka pomidorów krojonych
1/2 czerwonej cebuli
suszona bazylia
sól
pieprz
Sos czosnkowy:
małe opakowanie jogurtu naturalnego (u mnie bez laktozy)
1 łyżeczka sproszkowanego czosnku
szczypta soli
szczypta sproszkowanej stewii

  1. Cebulkę siekamy w drobną kostkę i podsmażamy ją na oleju kokosowym aż delikatnie się zarumieni.
  2. Mięso doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy, aby przyprawy były równomiernie rozprowadzone i aby mięso uzyskało jednolitą konsystencję, następnie umieszczamy w szybkowarze. Następnie dodajemy cebulkę, skórkę pomarańczy pokrojoną w paski, goździki, sproszkowany czosnek, cynamon, chilli i liście laurowe. Całość zalewamy wodą tak, aby całe mięso było zakryte. Gotujemy na małym ogniu przez 25 min od zagotowania.
  3. Po ugotowaniu wyjmujemy z mięsa liście laurowe, goździki i skórkę pomarańczy.
  4. Czerwoną cebulę kroimy w piórka, awokado i paprykę w paseczki. Każdy pasek awokado pozbawiamy skórki.
  5. Każdą muszlę taco podsmażamy na patelni po kilka sekund z każdej strony, aby była ciepła.
  6. Na koniec w każdej z muszli umieszczamy 1/6 mięsa oraz czerwoną cebulę, paprykę i awokado.

Gotowe meksykańskie tacos podajemy z sosem pomidorowym lub/i sosem czosnkowym według własnych preferencji smakowych. Jeśli chcemy zjeść je z prawdziwie meksykańskim klimatem, to powinniśmy zaopatrzyć się także w tequillę. Jeżeli jednak, tak jak mnie, czeka Was na drugi dzień wstawanie razem z kurami, to zdecydowanie bardziej polecam wino ;).

meksykańskie tacos.

meksykańskie tacos.

meksykańskie tacos.

Moją inspiracją były tacos od Hot Chilli Smaki

Przyjemności!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *