Małe pizze pełne warzywnych dobrodziejstw!

Ostatnio cały czas chodziła za mną pizza. W końcu się na nią skusiłam, ale zrobiłam ją po swojemu. Bez żadnych tłustych serów, za to z okazałą ilością kolorowych warzyw. Cebulka, czosnek, pomidory (duuuuużo pomidorów) i rukola to jest to! Ciasto też nie mogło być takie do końca zwyczajne, tak więc do jego przygotowania użyłam mieszanki mąki żytniej razowej i owsianej. Mówię Wam – same pyszności.

 małe pizze pełne warzyw.

Składniki (na 2 pizze):

ciasto:
250 g mąki (pół na pół żytniej razowej i owsianej)
200 ml mocno ciepłej wody
8 g drożdży
1 łyżeczka ksylitolu
1 łyżka oliwy
1/2 łyżeczki soli morskiej
sos pomidorowy:
1 cebula
1 ząbek czosnku
400 g pomidorów krojonych bez skóry
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1/2 łyżeczki suszonego oregano
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
1/2 łyżeczki granulowanej stewii
sól morska
pieprz
wierzch pizzy:
200 g mozzarelli
sardynki w sosie pomidorowym
kilka pomidorków cherry
rukola
pieprz
oliwa

1. Połowę wody łączymy z drożdżami i ksylitolem, w drugiej części rozpuszczamy sól morską. Mąkę przesiewamy do miski, wlewamy do niej wodę z drożdżami i wodę z solą oraz oliwę. Wszystkie składniki łączymy za pomocą łyżki aż do uzyskania jednolitej masy. Tak przygotowane ciasto odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 15-20 min.

małe pizze pełne warzyw.

małe pizze pełne warzyw.

małe pizze pełne warzyw.

2. Cebulę kroimy w drobną kostkę, rozdrabniamy czosnek i podsmażamy je z niewielką ilością oliwy na patelni. Następnie dodajemy pomidory i zioła. Na koniec doprawiamy do smaku stewią, solą i pieprzem. Sos gotujemy ok. 15 minut co jakiś czas mieszając.

małe pizze pełne warzyw.

małe pizze pełne warzyw.

małe pizze pełne warzyw.

małe pizze pełne warzyw.

3. Ciasto zagniatamy i formujemy z niego 2 cienkie krążki o średnicy 20 cm i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika i nastawiamy zegar na 20 min.

małe pizze pełne warzyw.

4. Po upieczonych spodów pizzy z piekarnika nakładamy na nie grubą warstwę sosu. Na wierzchu układamy kilka plasterków mozzarelli, na nie sardynki i przekrojone na pół pomidorki i nasze pizze znów wkładamy do piekarnika na 8-10 minut.

 małe pizze pełne warzyw.

małe pizze pełne warzyw.

małe pizze pełne warzyw.

5. Przed podaniem na każdą z pizz nakładamy porządną garść rukoli. W ten sposób danie jest gotowe do jedzenia.

małe pizze pełne warzyw. małe pizze pełne warzyw.

małe pizze pełne warzyw.

małe pizze pełne warzyw.

Przyjemności!

Pizza Inaczej

3 Comments

  1. Pingback: Jak Włosi przygotowują ich słynną, przyszną pizzę? - DlaPrzyjemnosci.pl | DlaPrzyjemnosci.pl

  2. Pingback: Niespodzianki urodzinowe to ekstra sprawa! - DlaPrzyjemnosci.pl | DlaPrzyjemnosci.pl

  3. Pingback: Meksykańskie tacos. - DlaPrzyjemnosci.pl | DlaPrzyjemnosci.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *