Pogoda za oknem zachęciła mnie dzisiaj do przygotowania ładnie wyglądającego, kolorowego, pełnego warzyw posiłku. Na obiad przygotowałam więc makaron żytni z warzywami i kurczakiem. Pokusiłam się nawet o zjedzenie go na balkonie w jakże długo wyczekiwanym słoneczku. Takie danie doskonale nadaje się również na kolację, więc jeśli macie ochotę to jak najbardziej polecam. Przyrządzenie nie zajęło mi zbyt dużo czasu, a efekt był przepyszny !
Składniki:
makaron żytni (pszenny też jak najbardziej się nadaje)
1 świeży pomidor
1 niewielka papryka
1 mała cebulka
1 średniej wielkości cukinia
300 g kurczaka
żółty ser
oliwa do smażenia
sproszkowany czosnek
sól
pieprz
1. Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce, pomidora i paprykę kroimy w kostkę, a cukinię dzielimy na krzyż i kroimy w plasterki. Wszystkie warzywa wrzucamy na patelnię i troszkę podsmażamy (cebulę najlepiej wcześniej lekko przyrumienić, a później dołożyć pozostałe warzywa).
2. Kurczaka kroimy na kawałeczki (takie jak do gulaszu), wrzucamy na patelnię, doprawiamy czosnkiem, solą oraz pieprzem do smaku i smażymy aż do uzyskania rumianego koloru skórki.
3. W czasie gdy kurczak się smaży, zagotowujemy lekko osoloną wodę na makaron i gotujemy al dente.
4. Gdy mięso już nam się usmaży, dorzucamy do niego przygotowane wcześniej warzywa i mieszamy. Makaron odcedzamy i dorzucamy do kurczaka z warzywami. Wszystko mieszamy.
5. Makaron przekładamy na talerz. Na wierzchu posypujemy startym na grubych oczkach serem.
Przyjemności!
Witam,
Tak smakowicie <3
cudnie wygląda
Czy pozwolisz, że pożyczę sobie przepis na bloga? Tzn jedno zdjęcie i kawałek przepisu ? Oczywiście zamieszczam źródło
Jasne 😉 nie ma problemu! Smacznego
Pingback: Zapiekanka makaronowa z fasolką szparagową. - DlaPrzyjemnosci.pl | DlaPrzyjemnosci.pl