Letnia tarta truskawkowa.

Wszechogarniający szał na truskawki oczywiście mnie nie ominął. Te małe czerwone owoce od razu przywodzą na myśl wakacje. I to jest właśnie mój sposób na odstresowanie. W czasie sesji smak wolności to jest to! Tutaj macie przepis, który sprawdza się zawsze, nawet przy bardzo wybrednych gościach. Jest to doskonałe ciasto zarówno na co dzień, jak i na większe okazje. Sama przyznam szczerze, że dla mnie to tarta – niebo w gębie!

tarta z truskawkami.

Przepis zawiera w sobie czekoladę, której ja niestety nie mogę jeść i w przygotowywaniu swojej tarty ją pominęłam. Dla Was jednak napiszę dokładnie, jak zrobić wersję z dodatkiem czekolady, bo większość z Was na pewno uwielbia ten łakoć.

Składniki:

Ciasto:
250 g mąki (150 g ryżowej i 100 g gryczanej)
2 łyżki ksylitolu
150 g masła
1 jajko
40 ml zimnej wody
1/2 łyżeczki soli
Krem:
100 g gorzkiej czekolady (70% kakao)
300 g serka mascarpone
250 ml śmietanki 30%
3 łyżeczki granulowanej stewii
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Wierzch:
700 g truskawek

1. Mąkę, masło pokrojone w kawałki, ksylitol, sól oraz jajko wrzucamy do miski i miksujemy aż powstaną drobne okruszki. Dodajemy zimną wodę i jeszcze raz miksujemy, aby składniki dokładnie się połączyły. Ciasto zagniatamy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki.

tarta z truskawkami.

tarta z truskawkami.

2. Po wyjęciu schłodzonego ciasta z lodówki jeszcze raz je zagniatamy i rozwałkowujemy. Ciasto nawijamy na wałek i przekładamy do wysmarowanej wcześniej masłem formy na tartę. Po wyłożeniu dna i boków formy przycinamy wystające brzegi ciasta. Ciasto nakłuwamy widelcem i ponownie wkładamy do lodówki na pół godziny.

tarta z truskawkami.

tarta z truskawkami.

tarta z truskawkami.

tarta z truskawkami.

3. Po wyciągnięciu formy w ciastem z lodówki wkładamy ją do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 15 minut pod przykryciem z papieru do pieczenia z obciążeniem. Po tym czasie ściągamy papier i zostawiamy w piekarniku na około 8 minut, aż się zarumieni.

tatra z truskawkami.

4. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, a gdy osiągnie już właściwą konsystencję rozprowadzamy ją równomiernie po całym dnie jeszcze ciepłego ciasta. Następnie pozostawiamy je do wystygnięcia.

5. Śmietankę ubijamy na sztywno, a pod koniec dodajemy stewię i ekstrakt z wanilii. Kolejnym krokiem jest dołożenie serka mascarpone i dokładne wymieszanie łyżką. Krem nakładamy zastygniętą czekoladę.

tarta z truskawkami.

tarta z truskawkami.

5. Truskawki kroimy na ćwiartki i układamy na wierzchu tarty. Ciasto najlepiej włożyć jeszcze na koniec do lodówki, aby krem lepiej stężał. Później już tylko zostaje nam je zjeść. Smacznego!

tarta z truskawkami.

tarta z truskawkami.

tarta z truskawkami.

tarta z truskawkami.

tarta z truskawkami.

tarta z truskawkami. tarta z truskawkami.

Przyjemności.

18 Comments

  1. Pingback: Czekoladowe muffiny z wiśniami. - DlaPrzyjemnosci.pl | DlaPrzyjemnosci.pl

  2. web branding

    I absolutely love your website.. Great colors & theme. Did you develop this amazing site yourself? Please reply back as I’m looking to create my own website and would like to find out where you got this from or just what the theme is called. Cheers!

  3. Custom T-Shirts

    Having read this I thought it was very enlightening. I appreciate you spending some time and effort to put this information together. I once again find myself personally spending a lot of time both reading and posting comments. But so what, it was still worthwhile!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *