Letnia tarta truskawkowa.

Wszechogarniający szał na truskawki oczywiście mnie nie ominął. Te małe czerwone owoce od razu przywodzą na myśl wakacje. I to jest właśnie mój sposób na odstresowanie. W czasie sesji smak wolności to jest to! Tutaj macie przepis, który sprawdza się zawsze, nawet przy bardzo wybrednych gościach. Jest to doskonałe ciasto zarówno na co dzień, jak i na większe okazje. Sama przyznam szczerze, że dla mnie to tarta – niebo w gębie!

tarta z truskawkami.

Przepis zawiera w sobie czekoladę, której ja niestety nie mogę jeść i w przygotowywaniu swojej tarty ją pominęłam. Dla Was jednak napiszę dokładnie, jak zrobić wersję z dodatkiem czekolady, bo większość z Was na pewno uwielbia ten łakoć.

Składniki:

Ciasto:
250 g mąki (150 g ryżowej i 100 g gryczanej)
2 łyżki ksylitolu
150 g masła
1 jajko
40 ml zimnej wody
1/2 łyżeczki soli
Krem:
100 g gorzkiej czekolady (70% kakao)
300 g serka mascarpone
250 ml śmietanki 30%
3 łyżeczki granulowanej stewii
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Wierzch:
700 g truskawek

1. Mąkę, masło pokrojone w kawałki, ksylitol, sól oraz jajko wrzucamy do miski i miksujemy aż powstaną drobne okruszki. Dodajemy zimną wodę i jeszcze raz miksujemy, aby składniki dokładnie się połączyły. Ciasto zagniatamy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki.

tarta z truskawkami.

tarta z truskawkami.

2. Po wyjęciu schłodzonego ciasta z lodówki jeszcze raz je zagniatamy i rozwałkowujemy. Ciasto nawijamy na wałek i przekładamy do wysmarowanej wcześniej masłem formy na tartę. Po wyłożeniu dna i boków formy przycinamy wystające brzegi ciasta. Ciasto nakłuwamy widelcem i ponownie wkładamy do lodówki na pół godziny.

tarta z truskawkami.

tarta z truskawkami.

tarta z truskawkami.

tarta z truskawkami.

3. Po wyciągnięciu formy w ciastem z lodówki wkładamy ją do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 15 minut pod przykryciem z papieru do pieczenia z obciążeniem. Po tym czasie ściągamy papier i zostawiamy w piekarniku na około 8 minut, aż się zarumieni.

tatra z truskawkami.

4. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, a gdy osiągnie już właściwą konsystencję rozprowadzamy ją równomiernie po całym dnie jeszcze ciepłego ciasta. Następnie pozostawiamy je do wystygnięcia.

5. Śmietankę ubijamy na sztywno, a pod koniec dodajemy stewię i ekstrakt z wanilii. Kolejnym krokiem jest dołożenie serka mascarpone i dokładne wymieszanie łyżką. Krem nakładamy zastygniętą czekoladę.

tarta z truskawkami.

tarta z truskawkami.

5. Truskawki kroimy na ćwiartki i układamy na wierzchu tarty. Ciasto najlepiej włożyć jeszcze na koniec do lodówki, aby krem lepiej stężał. Później już tylko zostaje nam je zjeść. Smacznego!

tarta z truskawkami.

tarta z truskawkami.

tarta z truskawkami.

tarta z truskawkami.

tarta z truskawkami.

tarta z truskawkami. tarta z truskawkami.

Przyjemności.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *