Kruche ciasteczka na każdą okazję.

Kiedy zapytacie kogokolwiek z mojej rodziny, co oni na kruche ciasteczka, to każdy odpowie „oooo tak, uwielbiam je!”. Mówię Wam, są obłędne. Są naprawdę dobre na każdą okazję – czy to niespodziewane spotkanie ze znajomymi, impreza rodzinna, czy (u mnie zwykle odgrywają taką rolę) jako urozmaicenie świątecznych pierniczków. Jednak akurat mnie ochota na nie naszła pod koniec tego lata!

kruche ciasteczka.

Składniki:

350 g mąki (200 owsianej, 150 gryczanej)
100 g masła
60 ml kwaśnej śmietany
80 g ksylitolu + do posypania na wierzchu
3 jajka
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Ciasto zagniatamy i rozwałkowujemy na grubość ok 2 mm na blacie/stolnicy oprószonej mąką.

kruche ciasteczka.

kruche ciasteczka.

kruche ciasteczka.

2. Z ciasta wycinamy kształty, w jakich mają być nasze ciasteczka.

kruche ciasteczka.

kruche ciasteczka.

kruche ciasteczka.

3. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każde z nich smarujemy białkiem jaja i posypujemy na wierzchu ksylitolem.

kruche ciasteczka.

kruche ciasteczka.

kruche ciasteczka.

4. Blachę z ciastkami układamy do nagrzanego na 160 stopni piekarnika i trzymamy tam około 15 minut, wyciągamy, kiedy będą już zarumienione.

kruche ciasteczka.

kruche ciasteczka.

kruche ciasteczka.

kruche ciasteczka.

kruche ciasteczka.

kruche ciasteczka.

kruche ciasteczka.

Przyjemności.

4 Comments

  1. ala

    potwierdzam:) a najfajniejsze w nich jest to, że są tak banalnie proste! a poza tym się nie starzeją – wystarczy schować je do puszki na ciasteczka, a przetrwają nawet rok bez uszczerbku na smaku:) POLECAM!!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *