Krem z cukinii pełen słońca.

Cukinia kojarzy Wam się jedynie z szaszłykami czy grillowanym dodatkiem do obiadu? Myślicie, że można ją przygotować jedynie w klasycznej formie? Znając choć kilka z moich przepisów wiecie, że nic bardziej mylnego ;). Dziś chciałabym przedstawić Wam jeden z moich ulubionych kremów. Krem z cukinii, a konkretnie z żółtej cukinii to doskonała propozycja na kolację w mroźny zimowy wieczór. Jest to zupa niezwykle rozgrzewająca, a zawarte w niej przyprawy, szczególnie gałka muszkatołowa, świetnie pobudzają wszystkie zmysły. Koniecznie sami spróbujcie, ale obowiązkowo z dodatkiem grzanek i posiekanej natki pietruszki. Aksamitna konsystencja i smak kremu niesamowicie współgra z wyrazistymi pełnoziarnistymi grzankami oraz świeżością pietruszki.

When you think about zucchini you can see it only mixed with chicken or grilled addition to dinner? Do you think that it can be only prepared in the ordinary version? Nothing could be further from the truth. Today I would like to show you one of my favorite soups. Zucchini cream-soup, specifically with yellow zucchini is a perfect choice for dinner on a cold winter evening. It is a very warming soup, and it contains spices that great stimulate all the senses. You have to try it yourself, but it is necessary to mix this with toast and chopped parsley. Sensitive texture and taste of the cream amazingly harmonizes with tastefull wholegrain toast and fresh parsley.

1 porcja dostarcza:

Energia: 118 kcal
Białko: 2 g
Tłuszcz: 6 g
Węglowodany: 14 g

krem z cukinii.

Składniki: (4 porcje)

1 spora żółta cukinia
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
1,2 l bulionu warzywnego
2 łyżki oleju kokosowego
sól
pieprz
1/2 łyżeczki imbiru
szczypta gałki muszkatołowej
2 kromki chleba z amarantusa
świeża natka pietruszki

  1. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka aż się zeszkli. Dodajemy resztę oleju, posiekany czosnek oraz obraną i pokrojoną w kostkę cukinię. Po chwili dolewamy wody i dusimy do miękkości.
  2. Cukinię doprawiamy do smaku i dokładnie blendujemy. Do cukiniowego puree dodajemy bulion warzywny i całość dokładnie mieszamy.
  3. Chleb kroimy w kostkę, w piekarniku przygotowujemy z niego grzanki.
  4. Krem podajemy z grzankami amarantusowymi i posiekaną natką pietruszki.

krem z cukinii.

krem z cukinii.

krem z cukinii.

krem z cukinii.

krem z cukinii.

krem z cukinii.

krem z cukinii.

Przyjemności.

3 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *