Krem z batata i cukinii

Za oknem coraz ładniej i przyjemniej, słońce wskazuje już na faktyczne początki wiosny, jednak zima nie daje za wygraną. Porywisty wiatr, nagłe opady gradu i śnieg pojawiający się o poranku dosłownie z nikąd przypominają nam, że marzec to jednak nadal zimowy miesiąc. Takie wahania temperatur i nagłe zmiany pogody niestety sprawiają, że nasze organizmy wariują, a choroby przyplątują się ze zwiększoną niż zwykle częstotliwością. Właśnie dlatego powinniśmy skupiać się na dobrym odżywianiu i rozgrzewaniu organizmu, aby nie poddawał się zbyt szybko bakteriom i wirusom.
Ostatnio pisałam Wam o moim ulubionym, a zarazem chyba najprostszym sposobem na rozgrzewkę, czyli o zajadaniu zup kremów. Idealnie dostarczają organizmowi dużą porcję witamin i składników mineralnych, ale co równie ważne, rozprowadzają po całym ciele dawkę ciepła, która przyjemnie otula nas od środka. Dodatkowo cieszą oko i nastrajają nas kolorystycznie na nadchodzącą kolejną porę roku. Poprzednim razem częstowałam Wasze oczy czerwonym kremem z pomidorów, jeszcze wcześniej zielonym – z pora, czy bordowym – buraczanym. A więc dziś nadszedł czas na ciepłą żółć – stawiam na krem z batata i cukinii. Aksamitna zupa podana z podprażonymi pestkami dyni rozgrzewa i smakuje jak nic innego.
Jeśli już Was skusiłam, to poniżej znajdziecie przepis i bierzcie się do gotowania. Mam nadzieję, że już po poprzednim wpisie (gdzie podawałam przepis na najprostszy krem z pomidorów) skorzystaliście z pomysłu gotowania bulionu na zapas i porcja czeka w zamrażalniku, bo przyda się i tym razem 😉 . No więc koniec tego gadania, do dzieła!

There is more and more nice and warm outside. The sun is already pointing to the spring approaching fast, but winter does not give up. Gusty wind, sudden hail and snow appearing in the morning literally remind us nothing of the fact that March is still a winter month. Such temperature fluctuations and sudden weather changes, unfortunately, make our organisms go crazy, and w catch the flu with an increased frequency than usual. That is why we should focus on good nutrition and warming up of the body so that it does not give in too quickly to bacteria and viruses.
Recently, I wrote to you about my favorite, and at the same time the easiest way to warm up, that is, about eating cream-soups. They provide the body with a large portion of vitamins and minerals, but what is equally important, they distribute a dose of heat throughout the body, which pleasantly envelops us from the inside. In addition, they please the eye and give us a colorful look at the upcoming next season. The previous time I gave you a recipe for a red tomato cream, even earlier green – with leek, or maroon – with beetroot. So today is the time for warm yellow – I put on a cream of sweet potato and zucchini. Velvet consistency of the soup served with roasted pumpkin seeds warms and tastes like nothing else.
If I have already tempted you, then you will find a recipe below and you are ready for cooking. I hope that after the previous post (where I served the recipe for the simplest tomato cream) you used the idea of ​​cooking the big pot of stock broth earlier and one portion is waiting in the freezer, because it will be useful also this time;). Well, the end of this talk, come to work!

1 porcja dostarcza:

Energia: 219 kcal
Białko: 5,5 g
Tłuszcz: 3 g
Węglowodany: 42,5 g

krem z batata i cukinii

Składniki (3 porcje):

1 cebula
1 marchew
łyżka oliwy
1 spory batat (600-700 g)
1 nieduża cukinia
1,5 szklanki bulionu
1 łyżeczka słodkiej papryki
szczypta soli
1/4 łyżeczki pieprzu
1/4 łyżeczki kurkumy
szczypta kminku

  1. Cukinię siekamy, marchew kroimy w kostkę. Podsmażamy chwilę na rozgrzanej oliwie. Po chwili dodajemy pokrojonego w kostkę batata, a na końcu pokrojoną cukinię. Smażymy kilka minut
  2. Do warzyw dodajemy przyprawy, zalewamy 1/4 szklanki wody i dusimy aż do prawie całkowitego odparowania wody.
  3. Do garnka z warzywami wlewamy bulion i gotujemy ok. 15 minut.
  4. Całość blendujemy i podajemy z ulubionymi dodatkami, np. świeżą bazylią, pestkami dyni, gęstym jogutrem, grzankami.

krem z batata i cukinii

krem z batata i cukinii

krem z batata i cukinii

krem z batata i cukinii

krem z batata i cukinii

krem z batata i cukinii

krem z batata i cukinii

Przyjemności.

1 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *