Krem pomidorowy – najprostszy na świecie

Brak czasu jest częstą wymówką, aby nie zmieniać swoich niezdrowych nawyków. Wiele osób twierdzi, że ich jedyną opcją na zjedzenie czegoś ciepłego na szybko, jest odgrzanie gotowca lub wycieczka do baru szybkiej obsługi. Moim zdaniem to tylko pretekst do tego, żeby nic nie mieniać w swoim życiu, ponieważ często wygoda stawiana jest ponad zdrowie.
Dziś przedstawiam Wam przepis na ciepłe i pyszne danie, które jesteście w stanie przygotować, mając zaledwie 15 minut. To danie to najprostszy na świecie krem pomidorowy. Dodatkową jego zaletą jest fakt, że tę zupę można przygotować z produktów, które każdy z nas ma zazwyczaj w swoim domu.
Sama naprawdę często przygotowuję zupy krem, aby właśnie oszczędzić czas, nie rezygnując z ciepłego posiłku w ciągu dnia. Żeby jeszcze bardziej ułatwić sobie sprawę, raz na jakiś czas gotuję gar bulionu, pocjuję go i mrożę. Zawsze polecam to swoim podopiecznym i Wam zdecydowanie sugeruję takie rozwiązanie, bo naprawdę ułatwia codzienne przygotowywanie ciepłych i pożywnych posiłków.

Lack of time is a frequent excuse not to change someone’s unhealthy habits. Many people say that their only option to eat something warm quickly is to reheat a ready-made meal or to go to the fast-food bar. In my opinion, this is just an excuse to not change anything in their life, because often convenience is put above health.
Today I present to you a recipe for a warm and delicious dish that you can prepare in just 15 minutes. This dish is the simplest tomato cream in the world. An additional advantage is 
the fact that this soup can be prepared from products that all of us usually have in our home.
I prepare cream soups very often to save time without giving up a warm meal during the day. To make it even easier, once in a while I cook a big pot of broth, I portion it and freeze. I always recommend it to my patients and I suggest this solution also for you, because it really facilitates everyday warm and nutritious meals preparation.

1 porcja dostarcza:

Energia: 243 kcal
Białko: 12 g
Tłuszcz: 15 g
Węglowodany: 15 g

krem pomidorowy

Składniki (2 porcje):

1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
1 puszka krojonych pomidorów
1 szklanka bulionu
sól, pieprz, suszona bazylia, chilli
Do podania:
łyżka pestek dyni lub siekanych orzechów laskowych
łyżka jogurtu greckiego lub 2 plastry mozzarelli (opcjonalnie)

  1. Cebulę i czosnej siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy aż do zeszklenia cebuli
  2. Na patelnię dodać pomidory, przyprawić (pamiętając, że bulion też jest przyprawiony), smażyć ok 5 min.
  3. Do pomidorów wlewamy bulion i gotujemy jeszcze kilka minut.
  4. Całość blendujemy.
  5. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

krem pomidorowy

krem pomidorowy

krem pomidorowy

Przyjemności.

3 Comments

  1. Pingback: Krem z batata i cukinii - DlaPrzyjemnosci.pl | DlaPrzyjemnosci.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *