Omlet na śniadanie to nie żadna nowość. Można jednak sprawić aby omlet nie był zwykły i nudny, a kolorowy i pyszny. Wystarczy aby dodać do niego kilka smacznych dodatków i nasz omlet będzie inny niż zwykle, apetyczny i zdrowy.
Składniki:
2 jajka
2 łyżki mąki ryżowej
100 ml mleka
1 kiełbasa z indyka
80 g brokuła
40 g czerwonej papryki
70 g pomidora
30 g cebuli
garść ziaren słonecznika
pół garści pestek dyni
natka pietruszki
pieprz
sól
1. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Wrzucamy na patelnię pokrojoną w plasterki kiełbasę, kiedy już się zarumieni dorzucamy wszystkie warzywa (pokrojone oczywiście) i smażymy je około 5 minut. Dorzucamy później słonecznik i dynię.
2. W czasie gdy warzywa smażą się na patelni, myjemy jajka w ciepłej wodzie. Wbijamy jajka do kubeczka, dodajemy mąkę i mleko, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.
3. Na patelnię wlewamy jajka, na wierzch wsypujemy posiekaną pietruszkę i smażymy około 3 minuty. Na koniec przerzucamy omlet na minutkę na drugą stronę i przykrywamy pokrywką.
Przyjemności.
pyszny i kolorowy, przyciąga oko:) chętnie bym taki zjadła:)