Kokosanki

Po ciężkim dniu w pracy, dla osłody na wieczór upiekłam sobie kokosanki. Jedna z koleżanek z pracy przyniosła niedawno swoje ciasteczka pieczone z domowego przepisu. Pachniały tak pięknie, że ślinka sama ciekła i nie szło się oprzeć pokusie, aby nie spróbować choć jednego! Dziś naszła mnie właśnie ochota na takie przysmaki z przepisu prosto z Zielonej Góry.

Składniki:

5 białek 250 g wiórków kokosowych 3 łyżki stewii granulowanej 1 łyżeczka soku z cytryny 1. Białka ubijamy na sztywno z 1 łyżeczką stewii.

kokosanki.

kokosanki.

2. Resztę stewii dosypujemy powoli do ubitej piany.

kokosanki.

3. Do ubitych białek ze stewią dodajemy sok z cytryny i dokładnie miksujemy aż powstanie jednolita, błyszcząca masa.

kokosanki.

kokosanki.

kokosanki.

4. Na koniec dosypujemy wiórków i mieszamy delikatnie łyżką, żeby piana za mocno nie opadła.

kokosanki.

kokosanki.

5. Masę wykładamy łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 150 stopniach przez 20-30 min (aż ładnie się zarumienią).

kokosanki. kokosanki.

kokosanki.

Gotowymi ciastkami możemy częstować (ku ich uciesze) rodzinę i znajomych!

kokosanki.

SONY DSC

Przyjemności.

1 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *