Nie wiem, jak Wy, ale ja bardzo lubię obiady na słodko. Tym razem pokusiłam się na knedle ryżowe z wiśniami w panierce z płatków owsianych.
Składniki:
2 woreczki ryżu
4 jajka
6 łyżek mąki (pół na pół żytniej i ziemniaczanej)
1 litr mleka
2 łyżeczki ksylitolu
szczypta soli
400 g wiśni
1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
1. Ryż gotujemy w mleku z ksylitolem i solą. Po ugotowaniu odstawiamy do wystygnięcia.
2. Do ryżu dodajemy żółtka, ubite białka i mąkę. Wszystko delikatnie mieszamy łyżką (w razie zbyt klejącej konsystencji dodać więcej mąki).
3. Nabieramy łyżkę ciasta, rozpłaszczamy je sobie na dłoni, kładziemy 2-3 wydrylowane wiśnie i zalepiamy knedel.
4. Zalepiony knedel obtaczamy w roztrzepanym jajku i w płatkach owsianych.
5. Knedle smażymy na oliwie, na małym ogniu.
Smacznego!
Przyjemności.
Pingback: Nieco o owsie. | DlaPrzyjemnosci.pl