Knedle ryżowe z wiśniami.

Nie wiem, jak Wy, ale ja bardzo lubię obiady na słodko. Tym razem pokusiłam się na knedle ryżowe z wiśniami w panierce z płatków owsianych.

Składniki:

2 woreczki ryżu
4 jajka
6 łyżek mąki (pół na pół żytniej i ziemniaczanej)
1 litr mleka
2 łyżeczki ksylitolu
szczypta soli
400 g wiśni
1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych

1. Ryż gotujemy w mleku z ksylitolem i solą. Po ugotowaniu odstawiamy do wystygnięcia.

2. Do ryżu dodajemy żółtka, ubite białka i mąkę. Wszystko delikatnie mieszamy łyżką (w razie zbyt klejącej konsystencji dodać więcej mąki).

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

3. Nabieramy łyżkę ciasta, rozpłaszczamy je sobie na dłoni, kładziemy 2-3 wydrylowane wiśnie i zalepiamy knedel.

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

4. Zalepiony knedel obtaczamy w roztrzepanym jajku i w płatkach owsianych.

SONY DSC

5. Knedle smażymy na oliwie, na małym ogniu.

SONY DSC

SONY DSC

Smacznego!

SONY DSC SONY DSC

SONY DSC SONY DSC

Przyjemności.

1 Comments

  1. Pingback: Nieco o owsie. | DlaPrzyjemnosci.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *