Z pewnością wiecie, że jestem mega fanką azjatyckich smaków (a jeśli obserwujecie @fit.food_dlaprzyjemnosci.pl na Instagramie, to na pewno jesteście tego świadomi :P). Tym razem postawiłam na miks: klasyk z orientalną nutką – klopsiki indyjskie. Klopsiki są bardzo klasyczne i mega proste do przygotowania, natomiast element egzotyczny stawnowi sos. To danie można przygotowywać na wiele różnych sposobów – u mnie tym razem są zarumienione na patelni, jednak można je również upiec w piekarniku lub ugotować w bulionie. A więc widzicie, dla każdego coś dobrego – robicie tak, jak najbardziej lubicie 😉
Jak tylko przejdziecie do przepisu, to absolutnie nie zrażajcie się! Wiem, że lista składników jest długa, ale to nie znaczy, że danie jest trudne – tam przede wszystkim są przyprawy, które każdy z Was zwykle ma w domu 😉
I’m sure that you know that I am a big fan of Asian flavors (and if you follow @fit.food_dlaprzyjemnosci.pl on Instagram, then you are certainly aware of this :P). This time I cookedon a mix: classics with an oriental flavour – Indian meatballs. The meatballs are very classic and very simple to prepare, while the exotic item is a sauce. This dish can be prepared in many different ways – this time I fried in a pan, but you can also bake in the oven or cook in a broth. So you see, something good for everyone – you do what you like best 😉
When you will lot on the recipe, don’t alienate to it! I know that the list of ingredients is long, but it doesn’t mean that the dish is difficult – most part of ingredients are spices that each of you usually has at home😉
1 porcja dostarcza:
Energia: 633 kcal
Białko: 33 g
Tłuszcz: 39 g
Węglowodany: 37,5 g
Składniki (1 porcja):
Klopsiki
120 g mięsa mielonego z indyka
1/4 cebuli
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka orzechów laskowych
1 małe jajo
mielony imbir
1 łyżka oliwy
Sos
3 łyżki mleczka kokosowego/śmietany 30%
1/2 łyżeczki curry
1/4 łyżeczki kurkumy
szczypta kminku
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
szczypta chilli
szczypta soli
szczypta pieprzu
Do podania
40 g ryżu basmati
natka pietruszki
- Mięso wymieszać z posiekanym czosnkiem, cebulą, imbirem, jajkiem oraz uprażonymi i posiekanymi orzechami. Uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
- Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić na nią klopsiki, smażyć kilka minut, aby nabrały złotego koloru, następnie zdjąć z patelni.
- Na tę samą patelnię wlać mleczko kokosowe lub śmietankę, dodać przyprawy, całość zagotować.
- Do gorącego sosu dodać wcześniej podsmażone kuleczki z indyka, gotować ok. 5 min.
- Klopsiki indyjskie podawać z ugotowanym ryżem i posiekaną natką pietruszką.
Przyjemności.
Jak dobrze, że dziś do Ciebie zajrzałam. Mam akurat gotowe klopsiki i zastanawiałam się, co zrobić z nimi, żeby obiad nie był nudny.
Pomysł ekstra.