Kakaowo-jaglane naleśniki z owocami.

Przyszła jesień i nagle każdy dzień wydaje się podobny do poprzedniego, a ja zaczynam mieć poczucie, że czas nagle przyspiesza i przecieka przez moje palce. To jest właśnie pora roku, która najbardziej popycha mnie do szukania inspiracji i dążenia do refleksji, a w konsekwencji do przemyślanych odmian. Od długiego czasu rutyną w moim życiu stało się śniadanie w postaci owsianki. Wydałoby się, że to świetnie wyrobiony nawyk, bo to właśnie danie uznawane jest za jedno z najzdrowszych, jednak i od takich czasem potrzebna jest przerwa. Dzisiaj w moim jadłospisie nastąpił czas na taką właśnie przerwę odmieniającą nieco mój dzień od pozostałych już od samego rana. Na dzisiejsze śniadanie na talerzu lądują naleśniki! Ale nie takie zwykłe, tylko kolorowe, słodkie, jaglane naleśniki z dodatkiem kakao. Przepis nie jest żadną filozofią, a efekt smakowy dający kopa na resztę dnia.

Autumn came, and suddenly every day seems to be very similar to the previous one. I start to feel that the time suddenly speeds up and slips through my fingers. This is the time of year that I feel that I must seek for inspiration and stop for a while and think about things in my life, than find some changes. For some time eating a porridge for a breakfast became the daily routine in my life. It seems to be a great habit, because this dish is considered one of the healthiest. However, sometimes I need a break from some, even those good habits. Today there was time for that kind of break in my diet, that makes my day a little bit different from the rest of days. Today the pancakes landed on my plate! But not that ordinary pancakes – colorful, sweet, millet pancakes with cocoa. The recipe is not any philosophy and taste effect gives a kick for the rest of the day.

Porcja naleśników dostarcza:

Energia: 568 kcal
Białko: 16,5 g
Tłuszcz: 18 g
Węglowodany: 85 g

jaglane naleśniki z bananem.

Składniki:

1/2 szklanki mleka bez laktozy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki płatków jaglanych
1 łyżeczka otrąb owsianych
1 jajo
1 łyżka ksylitolu
1 łyżeczka kakao
szczypta soli i gałki muszkatołowej
1 łyżka oleju kokosowego
Wierzch:
2 łyżki jogurtu
1 banan
garść winogron

  1. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, następnie wylewamy na nią połowę ciasta naleśnikowego i smażymy po 2-3 minuty na każdej stronie. Po zdjęciu z patelni smażymy drugi naleśnik.
  2. Na środek każdego naleśnika nakładamy łyżkę oleju i rozsmarowujemy. Banana kroimy w cienkie plasterki, winogrono w ćwiartki, nakładamy na naleśniki, po czym zawijamy.

jaglane naleśniki z bananem.

jaglane naleśniki z bananem.

jaglane naleśniki z bananem.

jaglane naleśniki z bananem.

Przyjemności.

Ambition z dbałością

2 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *