Indyk w mango chutney.

Zawsze byłam fanką kuchni włoskiej i tylko włoskiej. Jakiś czas temu moje serce zostało podzielone na pół między włoskie makarony, a orientalne smaki. Kiedy słyszę sos sojowy, makaron ryżowy, kurczak słodko-kwaśny czy Pad Thai to uszy trzęsą mi się na samą myśl. W związku z tym, na kolację rodzinną zamiast klasycznych sałatek, wędlin gotowanych jaj, postanowiłam przygotować indyka w klimacie orientu. Potrawa, na którą przepis znajdziecie poniżej, jest daniem jednogarnkowym, niezwykle nowatorskim w swej prostocie. Kiedy przygotujecie ją na spotkanie w gronie rodziny czy znajomych, to ugotujcie większą porcję, bo z doświadczenia mogę Wam zagwarantować, że większość z Waszych gości sięgnie po dokładkę ;).

I have always been a big fan of Italian cuisine. Some time ago my heart was divided in half between the Italian pasta and oriental flavors. When I hear the soy sauce, rice noodles, sweet and sour chicken or Pad Thai I feel pleasent feeling in my stomach. Therefore, forthe family dinner instead of classic salads, meats boiled eggs, I decided to prepare a turkey in Orient version. Dish for which you will find the recipe below is a one-pot dish, extremely innovative in its simplicity. When you prepare it for family or friends meeting, you should cook a bigger portion, because I can guarantee you that most of your guests will reach for seconds ;).

1 porcja dostarcza:

Energia: 406 kcal
Białko: 19 g
Tłuszcz: 6 g
Węglowodany: 69 g

Indyk w mango chutney.

Składniki: (4 porcje)

300 g piersi z indyka
2 woreczki ryżu
2 marchwie
1 biała część pora
1 szklanka bulionu warzywnego
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka sosu sojowego
2 łyżki oleju kokosowego
170 g sosu chutney z mango
sól
pieprz
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka kurkumy

  1. Indyka kroimy w kostkę, z misce mieszamy z 1 łyżką oleju kokosowego, sosem sojowym, sokiem z cytryny i przyprawami. Odstawiamy do lodówki na ok. 30 min
  2. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie.
  3. Marchew obieramy, kroimy w słupki, lekko solimy i gotujemy ok 10 min na parze.
  4. Pora myjemy, kroimy w talarki, lekko podsmażamy na oleju kokosowym, dodajemy marchew, a po chwili kurczaka i smażymy aż się zarumieni.
  5. Do ryżu z warzywami dorzucamy ugotowany ryż, bulion oraz chutney. Całość dusimy pod przykryciem ok. 10 minut.

Indyk w mango chutney.

Indyk w mango chutney.

Indyk w mango chutney.

Indyk w mango chutney.

Indyk w mango chutney.

Indyk w mango chutney.

Indyk w mango chutney.

Przyjemności.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *