Na dzień dziecka zawsze trzeba się postarać o ekstra porcję słodkości. W moim domu tym razem trafiło na pyszne czekoladowe babeczki. Przepis, jak zwykle u mnie, nieskomplikowany, a efekt bardzo smaczny. Takiej przyjemności żadne dziecko nie odmówi !
Składniki:
250 g czekolady z nadzieniem toffi (może być też zwykła mleczna, jeśli ktoś nie przepada za toffi)
50 g mąki ryżowej
50 g masła
4 jajka
75 g ksylitolu
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka sproszkowanego imbiru
1. Czekoladę łamiemy na kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej w misce nad garnkiem z wrzącą wodą. W tym czasie piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Foremki do babeczek lekko smarujemy masłem.
2. Masło ucieramy z ksylitolem na jednolitą masę.
3. Dodajemy do masy mąkę, cukier waniliowy i jajka. Dokładnie wszystko mieszamy.
4. Do ciasta dodajemy czekoladę (wcześniej ostudzoną do temperatury pokojowej) i imbir. Łączymy wszystkie składniki ze sobą.
5. Ciasto rozlewamy do przygotowanych wcześniej foremek.
6. Babeczki ułożone na blaszce wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 12 minut.
Gwarantuję, że ciastka będą rozpływać się w ustach!
Przyjemności.
super pomysł na babeczki, a że jeszcze są czekoladowe to wielki plus ode mnie 😉
Mmmmm. Wyglądają przepysznie!
Dziękuję 😉 smakowały jeszcze lepiej !
Imbirowe serduszka, kupiłaś mnie!
Nominowałam Twój Blog do Liebster Blog awards. Nominacja do ‚Liebstera’ jest otrzymywana, za dobrą wykonywaną pracę.
Znajdziesz szczegóły tutaj -> http://aleciastko.pl/liebster-blog-awards/
Przyznaje się ją blogerom, którzy dopiero zaczynają swoja przygodę
Pingback: Coś co łasuchy lubią najbardziej, delikatne, czekoladowe ciastka z pestkami dyni. | DlaPrzyjemnosci.pl