Herbata dobra na wszystko.

Hej, cześć! Jak tam u Was z pogodą? W Poznaniu, przyznam, bardzo dziś chłodno. Ja jednak, cały wieczór będąc w pracy marzyłam o posiedzeniu na balkonie owinięta w gruby koc i sączeniu gorącej herbaty. Wróciłam więc do domu i plan wprawiłam w życie.

Na mróz – kubek w dłoń.

Przebrałam się w wygodny dres, narzuciłam wełniany sweter i teraz siedzę tu sobie, uszy troszkę mi marzną, ale to jest to! Generalnie jestem 100% zwolenniczką lata, jednak taka odmiana dobrze czasem robi. Słucham odgłosów nocnego życia miasta. Gdzieś tam w oddali słychać imprezujących ludzi, muzykę taneczną. Co jakiś czas przejeżdża samochód osobowy czy autobus. Drzewa kołyszą się lekko i pocierając o siebie pożółkłe już liście, wydają błogi szum. I siedzę (a właściwie na pół leżę) opierając się o stos poduszek i oglądam czyste niebo. W powietrzu czuć już prawdziwą jesień. Powietrze jest tak przejrzyste, że gwiazdy zdają się być na wyciągnięcie ręki. Co jakiś czas biorę łyk gorącej herbaty, lekko parząc sobie przy tym język.

Ten rozkoszny stan nasunął mi pomysł na pewien temat godny uwagi. Jest nim mianowicie herbata. To napój, który mogę pić litrami. Zazwyczaj parzę ją sobie w jednym z moich ulubionych półlitrowych kubków-gigantów, albo od razu w dzbanku, co by nie biegać co dwadzieścia minut do kuchni.

  

Słowem wstępu powiem, że herbata, jak każdy zapewne wie, to napar z rośliny o tej samej nazwie. Napój ten jest zdrowy i bardzo smaczny. Pomaga nam ona w utrzymaniu zdrowego stylu życia. Nie każdy z nas przywykł do picia półtora litra wody dziennie, dlatego herbata jest świetną alternatywą. Herbata leczy swoim smakiem, zapachem i właściwościami.

Jaki rodzaj herbaty najbardziej Tobie odpowiada?

Istnieje wiele rodzajów herbat. Do najpopularniejszych zaliczamy herbaty czarne, czerwone (pu-erh), białe, zielone, rooibos czy yerba mate. Każdy rodzaj herbaty powinien być parzony odpowiednio do swojej odmiany, ponieważ każdy ma specjalne, przypisane swojemu gatunkowi właściwości. Na przykład:
* herbata czarna – zawiera najwięcej teiny (substancja mająca właściwości psychostymulujące, usuwa objawy zmęczenia fizycznego i psychicznego) ze wszystkich znanych herbat;  Producenci często dla udoskonalenia walorów herbaty dodają do niej kawałki owoców, orzechów, karmel czy wanilię. Mieszanki takie niesamowicie smakują i mają piękny aromat; taka herbata powinna być zalewana wrzącą wodą i parzona przez 3-5 minut;
* herbata zielona – ma wiele właściwości zdrowotnych: jest bogata w witaminy C, E, B, sole mineralne i garbniki (wiążą i osłabiają działanie teiny, przez co napar zyskuje właściwości uspokajające); ten rodzaj herbaty powinien być zalewany wodą o temperaturze 60-80°C i parzony do 3 minut;
Zdradzę Wam ciekawostkę. Zieloną herbatę można parzyć dwu- albo nawet trzykrotnie. Za każdym parzeniem herbata nabiera innego smaku i aromatu.
*herbata pu-erh – jej zadaniem jest obniżenie zawartości tłuszczu w organizmie, reguluje też poziom cholesterolu i wspomaga procesy trawienia (dlatego też znana jest jako odchudzająca); taki napar powinien być zalewany wodą o temperaturze 90-100°C i parzony 3 minuty;
*herbata biała – produkowana z młodych pączków, które jeszcze nie zdążyły się rozwinąć; uważane są za rarytas wśród herbat, zwana też napojem arystokratycznym; herbata ta powinna być zalewana wodą o temperaturze ok. 85°C i parzona 5-7 minut;
* herbata rooibos – ma bardzo delikatny zapach i smak; bogata jest w składniki mineralne, witaminę C, fluor oraz przeciwutleniacze, nie zawiera kofeiny; ma działanie uspokajające; taki typ herbaty zalewamy wrzącą wodą i parzymy przez 3-5 minut;
*yerba mate – nazywana często dobroczynnym „narkotykiem”; poza podstawowymi składnikami odżywczymi bogata jest w ksantyny (mają działanie stymulujące na oskrzela, co wykorzystywane jest w leczeniu astmy) oraz witaminy A i C, ma działanie moczopędne i uśmierza łaknienie; zawiera kofeinę; wpływa korzystnie na cały organizm, zwłaszcza na układ nerwowy, wzmacnia ciało i umysł;
ten napar powinien być zalewany wodą o temperaturze o ok. 70°C i parzony do 5 minut.

Do przechowywania herbat najlepsze są pojemniki metalowe, szklane lub porcelanowe. Opakowania te powinny być trzymane w pomieszczeniach suchych. Trzeba pamiętać, aby nie przechowywać herbat w pobliżu przypraw lub innych intensywnie aromatycznych substancji.

Tutaj macie jeszcze stronę z przydatnymi informacjami na herbaciane tematy.

Moja miłość do herbat

To by było na tyle z teorii. Osobiście najbardziej lubię herbaty owocowe i aromatyzowane. Stałym elementem mojego dość pokaźnego zbioru jest na pewno herbata zielona z opuncją figową, czarna z wiśnią i rozgrzewające herbaty z cynamonem, goździkami i pomarańczą.

  

Osobiście najbardziej lubię herbaty sypane. Jednak takie serwuję sobie najczęściej w towarzystwie, kiedy parzę od razu cały dzbanek. Jedną z moich ulubionych z tego rodzaju herbat jest firmowa mieszanka dostępna w sieci sklepów Czas na Herbatę  o magicznej nazwie: świątynia smaków. Za to z herbat w torebkach najlepiej smakują mi te w piramidkach. Moim zdaniem super się sprawdzają i dobrze można wydobyć z nich smak. Tych Liptona mam chyba pełną gamę smaków. Do tego fajnym dodatkiem do herbat tej marki jest informacja na opakowaniu dotycząca czasu parzenia danego rodzaju herbaty. Mogę je polecić z ręką na sercu.

Mam nadzieję, że jeśli ktoś z Was nie jest jeszcze entuzjastą smaku herbaty, to może jej właściwości prozdrowotne przekonają go do picia tego przepysznego (przynajmniej dla mnie) naparu!

 

Przyjemności.

4 Comments

  1. Magda

    Spróbuj herbaty od Teekanne Imbir&cytryna. Ma bardzo wyrazisty smak i jest, według mnie, przepyszna. =) A do tego imbir przyśpiesza metabolizm =) Pierwszy raz ją piłam chyba w „Zielonej Werandzie” gdzieś przy Starym Rynku i baaardzo długo ją szukałam, aż w końcu znalazłam w Rossmanie przy tych wszystkich herbatkach. =)

  2. Pingback: Coś co łasuchy lubią najbardziej, delikatne, czekoladowe ciastka z pestkami dyni. | DlaPrzyjemnosci.pl

  3. Pingback: Deser jogurtowy z grejpfrutem i kiwi. - DlaPrzyjemnosci.pl | DlaPrzyjemnosci.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *