Halloweenowe placki z dyni.

Jutro jest ten jeden z dni w roku, kiedy bezkarnie można znów poczuć w sobie dziecko. Zabawy ze znajomymi w wycinanie dyniowych potworów to dopiero wstęp do halloweenowego wieczoru. No ale jak każdy wie, bez dyniowych stworów się nie obędzie, a i jakieś przekąski przy okazji wypadałoby zrobić. Jak więc połączyć przyjemne z pożytecznym? Ano bardzo prosto. Z miąższu, który wybieramy z warzywa możemy przygotować pyszne halloweenowe placki twarogowe. Placuszki są naprawdę wyśmienite, a do tego mniej kaloryczne niż łakocie pozbierane od sąsiadów ;).

placki_dyniowe_02

placki_dyniowe_01

Składniki:

200 g miąższu dyni
200 g twarogu
2 jaja
4 łyżki mąki owsianej
2 łyżeczki stewii
1 łyżeczka startej skórki pomarańczy
1 łyżka cukru waniliowego
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
szczypta cynamonu
1 łyżka masła
oliwa do smażenia

Oczywiście pierwszą czynnością jest zaproszenie znajomych na wspólne wycinanki :). Każdy, nawet jeśli z początku nie chce się do tego przyznać, bo twierdzi, że to dziecinada, przyzna, że to jedna z najlepszych atrakcji całego wieczoru. Zabawa w wymyślanie twarzy naszych strasznych dyniowych stworów sprawia wszystkim mnóstwo frajdy. Zaraz po wydrążeniu dyni, zbieramy od wszystkich uczestników halloweenowych uciech miąższ wyciągnięty ze środka warzywa. Dzięki temu możemy pokusić się o zrobienie z niego przekąski, jaką mogą być halloweenowe placki ;).

placki_dyniowe_03

placki_dyniowe_04

placki_dyniowe_05

placki_dyniowe_06

placki_dyniowe_07

placki_dyniowe_08

1. Dynię ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy na nie dynię, dodajemy imbir i skórkę pomarańczy, a następnie podsmażamy kilka minut, aż miąższ zmięknie. Po tym czasie odstawiamy do wystygnięcia.

placki_dyniowe_09

2. Twaróg dokładnie rozgniatamy widelcem, dodajemy stewię, cukier waniliowy i żółtka. Gdy już wszystko wymieszamy, dokładamy dynię, jeszcze raz dokładnie łączymy ze sobą wszystkie składniki i na sam koniec dorzucamy ubitą pianę z białek, mąkę oraz cynamon. Całość delikatnie mieszamy łyżką.

placki_dyniowe_10

placki_dyniowe_11

placki_dyniowe_12

placki_dyniowe_13

3. Na patelni rozgrzewamy oliwę i nakładamy na nią po łyżce masy dyniow0-twarogowej. Placuszki rozpłaszczamy na powierzchni patelni i smażymy chwilę do zarumienienia. Tak samo postępujemy z drugą stroną placków.

placki_dyniowe_14

placki_dyniowe_17

placki_dyniowe_18

placki_dyniowe_19

placki_dyniowe_21

placki_dyniowe_20

placki_dyniowe_15

placki_dyniowe_16

placki_dyniowe_22

placki_dyniowe_23

placki_dyniowe_24

placki_dyniowe_25

Przyjemności!

5 Comments

  1. Pingback: Sezon na dynię. | DlaPrzyjemnosci.pl

  2. Pingback: Gryczane placki z płatkami ryżowymi i miodem. - DlaPrzyjemnosci.pl | DlaPrzyjemnosci.pl

  3. Pingback: Ukochany krem dyniowy. - DlaPrzyjemnosci.pl | DlaPrzyjemnosci.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *