Genovesi z Erice, czyli sycylijskie ciasteczka z kremowym nadzieniem.

Ciao!

Wakacyjną przygodę z Sycylijskimi śniadaniami zaczęliśmy od Genovesi z Erice, koniecznie popijane prawdziwym, włoskim cappuccino (serwowanym oczywiście również przez Gianiego). Erice to średniowieczne miasteczko z przepięknymi widokami, znajdujące się na szczycie Monte San Giuliano, położone niedaleko Trapani. To właśnie stamtąd pochodzą ciasteczka z delikatnym kremowym nadzieniem. Ciastka mają okrągły kształt, jednak brzegi zlepiane są dokładnie tak, jak nasze pierogi. Ich smak naprawdę zniewala, a mleczne nadzienie rozpływa się w ustach.

genovesi from erice.

Składniki (ok. 10 sztuk):

Ciasto:
500 g mąki (250 g ryżowej, 250 g owsianej)
180 g ksylitolu
200 g masła
4 żółtka
kilka łyżek zimnej wody
cukier puder (aby ksylitol zmienić w puder, najlepiej użyć młynka do kawy)
Nadzienie:
2 żółtka
120 g ksylitolu
½ litra mleka
40 g mąki ziemniaczanej
starta skórka cytryny

1. Mąkę mieszamy z cukrem i dodajemy do niej masło pokrojone w kawałeczki. Miksujemy wszystko na najniższych obrotach (lub łyżką) i dodajemy po kolei żółtka. Następnie dolewamy zimną wodę, tak aby ciasto zrobiło się miękkie i elastyczne. Z masy formujemy kulę, zawijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny

2. W tym czasie przygotowujemy krem. Żółtka i cukier ubijamy w misce na puszystą masę. W jednej szklance mleka rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną, a resztę mleka zagotowujemy. Kiedy mleko jest już gorące, wlewamy do niego rozpuszczoną skrobię ziemniaczaną i porządnie mieszamy. Kolejnym krokiem jest wlanie do mleka żółtek z cukrem oraz dokładne połączenie składników. Krem gotujemy około 15 minut, aż uzyska gładką i gęstą konsystencję. Na sam koniec dodajemy startą skórkę cytryny i mieszamy. Nadzienie odstawiamy do wystygnięcia.

3. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy z niego kółka o średnicy 8 cm. Na połowę z nich nakładamy po 2 łyżki kremu, przykrywamy drugim kółkiem z ciasta i zlepiamy brzegi tak, jak pierogi. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 10 minut. Na koniec genovesi posypujemy cukrem pudrem i podajemy je na ciepło.

genovesi from erice.

genovesi from erice.

genovesi from erice.

genovesi from erice.

genovesi from erice.

Przyjemności!

2 Comments

  1. Joanna

    Ciasteczka wyglądają wyjątkowo apetycznie. Jeszcze dziś spróbuję je zrobić. Przepis nie wygląda na skomplikowany. Uwielbiam domowe ciastka! A te Twoje wyglądają niezwykle ciekawie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *