Domowy chleb z żurawiną.

Czy Wy też wielokrotnie planowaliście upiec domomwy chleb, ale zwykle na planach się kończyło? U mnie zdarzyło się to chyba z milion razy. Zawsze wydawało mi się, żę trzeba do tego wiele czasu i kosztuje to ogrom pracy. Nic bardziej mylnego! Upieczenie domowego chleba to niezwykle prosta sprawa, a korzyści można wymieniać i wymieniać. Nie dość, że dokładnie wiemy, co jest w środku, możemy mu nadać smak, jaki tylko nam się wymarzy, to jeszcze zapach i smak tego jeszcze gorącego, świeżego chleba jest nie do zastąpienia. No to co? Namówiłam Was na spróbowanie? Jeśli tak, to poniżej macie przepis na mój ulubiony, wyłasnoręcznie wykonany, domomwy chleb :)

Have you planned to bake homemade bread for many times, but usually the plans was only thing that happened? It happened to me probably a million times. It always seemed to me that it costs a lot of time and lots of the time. Nothing could be further from the truth! Baking homemade bread is an extremely simple thing and there are a lot of benefits. The most important benefits are that we know exactly what is inside, we can put there anything we want and the smell of fresh bread and the taste of hot bread is irreplaceable. So what? I persuaded you to try? If yes, below you have a recipe for my favourite one :)

1 kromka (ok. 50 g) dostarcza:

Energia: 189 kcal
Białko: 7,5 g
Tłuszcz: 3 g
Węglowodany: 33 g

domowy chleb z żurawiną

Składniki (1 bochenek – ok. 12 kromek)

250 g mąki pszennej tortowej
250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
50 g drożdży
500 ml wody
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki miodu
2 łyżki suszonej żurawiny
4 łyżki płatków owsianych
1 i 1/2 łyżki nasion słonecznika
2 łyżki siemienia lnianego

1. Drożdże rozkruszamy do miski, dodajemy 1/2 szklanki ciepłej wody, 1 szklankę mąki pszennej i miód. Wszystko dokładnie mieszamy, przykrywamy bawełnianym ręcznikiem kuchennym i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 min (do wyrośnięcia)
2. Następnie dodajemy na przemian resztę mąki i wody, cały czas mieszając.
3. Na koniec dodajemy sól, posiekaną żurawinę, 2 łyżki płatków owsianych i nasiona. Całość dokładnie mieszamy, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
4. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Na dno wysypujemy pozostałe 2 łyżki płatków owsianych, a na nie wykładamy ciasto.
5. Pieczemy w 200 stopniach przez 60 minut (aż do „suchego patyczka”).
6. Chleb wyciągamy z foremki, luźno zawijamy w bawełniany cienki ręcznik kuchenny i odstawiamy do wystygnięcia.

domowy chleb z żurawiną

domowy chleb z żurawiną

Przyjemności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *