Domowej roboty calzone w nieco innej od tradycyjnej odsłonie.

Dziś od samiuśkiego rana przygotowuję istne smakołyki. Po trochu ze wszystkiego. Taki mam już dzień, że nosi mnie i mam ochotę na wszystko. Tak też zebrałam się o świcie i cały czas coś tam grzebię w kuchni. Zaczęło się od przekąsek, słodyczy, no i w końcu naszła mnie myśl na calzone ! Kolejny raz pojawiają się u mnie typowo włoskie klimaty, no ale tak to już jest – nie od dziś wiadomo, że Włochy od dłuższego czasu mają u mnie w sercu swoje miejsce. Calzone w nieco innej od tej tradycyjnej formie, ale nie mniej smakowite ;). Pociągajcie więc rękawy i od razu bierzmy się do roboty, bo wychodzi naprawdę pysznie.

 calzone.

Składniki:

Ciasto:
170 g mąki owsianej
2 łyżki oliwy
10 g drożdży
75 ml ciepłej wody
1/2 łyżeczki soli himalajskiej
Sos pomidorowy:
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
200 g pomidorów krojonych bez skóry
1 łyżka koncentratu pomidorowego
suszona bazylia
suszone oregano
stewia granulowana
sól himalajska
pieprz
Dodatki:
4 plastry szynki
ser mozzarella
(opcjonalnie pieczarki – u mnie ich nie ma, ponieważ osobiście nie przepadam za nimi)

1. Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą i zagniatamy. Odstawiamy na 45 min do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po rym czasie ciasto dzielimy na 2 części i rozwałkowujemy w owalny kształt.

calzone.

calzone.

calzone.

2. Cebulę kroimy w drobną kostkę, rozdrabniamy czosnek i podsmażamy je z niewielką ilością oliwy na patelni. Następnie dodajemy pomidory i zioła. Na koniec doprawiamy do smaku stewią, solą i pieprzem. Sos gotujemy ok. 15 minut co jakiś czas mieszając.

3. Na środku (1/3 szerokości) rozsmarowujemy sos.

calzone.

4. Na sosie pomidorowym układamy pokrojoną w paski szynkę i mozzarellę.

calzone.

calzone.

calzone.

calzone.

5. Boki ciasta kroimy wszerz w paski, a następnie układamy je na wierzchu dodatków w kształt warkocza.

calzone.

calzone.

calzone.

calzone.

calzone.

6. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 200 stopni.

calzone.

calzone.

calzone.

calzone.

Inspirację do wykonania tej potrawy znalazłam tutaj.

Przyjemności.

2 Comments

  1. Pingback: Cynamonowe babeczki kuszące konfiturą wiśniową. - DlaPrzyjemnosci.pl | DlaPrzyjemnosci.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *