Wiem, wiem, nie miało być niezdrowego jedzenia, ale czasem to właśnie takie jedzenie cieszy ducha. W ramach weekendowo-wakacyjnych uciech przyrządziliśmy sobie domowe stripsy. Każdy z nas ma jakieś słabości i czasem ulega pewnym pokusom. Oto nasza słabość – stripsy. Aby jednak nie było tak do końca niezdrowo, choć nie ukrywam kalorycznie, przygotowaliśmy sobie je w domu.
Składniki:
1/2 kg piersi z kurczaka
1/3 szklanki mleka
1 jajko
sól
pieprz
papryka słodka
papryka ostra
czosnek
1/2 szklanki mąki żytniej + mąka do obtaczania
oliwa do smażenia
1. Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy bawełnianym ręcznikiem i kroimy wzdłuż na paski. Pokrojonego kurczaka przekładamy do miski i przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i czosnkiem.
2. W osobnym naczyniu przygotowujemy ciasto podobne do naleśnikowego. Łączymy mąkę, mleko, jajko i sól i dokładnie je mieszamy.
3. Kurczaka zalewamy ciastem. Do miski wsypujemy mąkę i obtaczamy w niej po kawałku kurczaka dokładnie oblanego ciastem.
4. Kawałki kurczaka smażymy w głębokim tłuszczu do czasu aż osiągną złoty kolor. Po wysmażeniu przekładamy je na papierowy ręcznik aby odsączyć tłuszcz.
Przyjemności.
Czasem można sobie pozwolić na takie jedzenie
A stripsy zapowiadają się świetnie.
Oj tak, raz nie zawsze, a jaka przyjemność z jedzenia 😉 Pozdrawiam.
Pingback: Pełnoziarniste penne z kurczakiem w sosie teriyaki i ananasem. - DlaPrzyjemnosci.pl | DlaPrzyjemnosci.pl
Pingback: Kurczak w sosie cebulowym. - DlaPrzyjemnosci.pl | DlaPrzyjemnosci.pl
Pingback: Risotto z kurczakiem, pieczarkami i czarną oliwką. - DlaPrzyjemnosci.pl | DlaPrzyjemnosci.pl
Bardzo ładnie wyglądają, może zrobię takie dla siebie i syna w najbliższy weekend. Pozdrawiam mile Andrzej (ten właśnie)
Pingback: Roladki drobiowe nadziewane suszonymi pomidorami i mozzarellą. - DlaPrzyjemnosci.pl | DlaPrzyjemnosci.pl