Domowe bajgle z sezamem

Za wrzucenie tego przepisu zabierałam się prawie tak samo długo, jak za zrobienie swoich pierwszych domowych bajgli ;). Na szczęście obie te czynności ostatecznie doszły do skutku.
Domowe bajgle to dla nas produkt, który doskonale sprawdza się na weekendowe leniwe śniadanie. Czasem nawet w sobotę warto wstać chwilę wcześniej niż inni domownicy, aby zrobić im miłą niespodziankę i obudzić zapachem świeżo pieczonych bajgli. Komplementom zwykle nie ma końca ;). Najważniejsze jest to, że wydaje się, że na takie przyjemności potrzeba wiele czasu i sporo wprawy, jednak nie jest to prawda. Te bajgle to coś, co wychodzi w zasadzie za każdym razem.
No to co, nie warto za dużo gadać – czas wziąć się do roboty! Przepis na 8 sztuk tych pyszności znajdziecie poniżej.

I was wondering about placing this recipe here almost as long as I made my first home-made bagels ;). Fortunately, both of these activities finally came true.
Bagels for us are a product, which is perfect for a lazy weekend breakfast. Sometimes, even on Saturday, it is worth to get up a moment earlier than other household members to give them a pleasant surprise and wake up with the smell of freshly baked bagels. Compliments usually have no end ;). The most important thing is that it seems that fo such pleasures we need a lot of time and a lot of practice, but this is not true. These bagels are something that comes out basically every time.
Well, we don’t need to talk too much – it’s time to get to work! The recipe for 8 pieces of these delicacies you can find below.

1 duża sztuka dostarcza:

Energia: 367 kcal
Białko: 8,5 g
Tłuszcz: 17 g
Węglowodany: 45 g

domowe bajgle

Składniki (8 dużych sztuk):

150 ml mleka
250 ml wody
5 g świeżych drożdży
230 g mąki pszennej
230 g mąki żytniej
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
85 ml oleju rzepakowego
1 łyżeczka miodu
80 g sezamu łuskanego

  1. Mleko i 150 ml wody lekko podgrzewamy. Do ciepłego płynu dodajemy pokruszone drożdże i cukier, a całość dokładnie mieszamy.
  2. Mąkę przesiewamy, dodajemy olej, sól, mieszamy. Następnie dolewamy mieszankę z drożdżami. Całość wyrabiamy na gładkie, jednolite ciasto.
  3. Ciasto przekładamy do miski i przykrywamy cienkim kuchennym ręcznikiem, a następnie odstawiamy w ciepłe miejsce, aby zwiększyło dwukrotnie swoją objętość.
  4. Gdy ciasto będzie już wyrośnięte, wyciągamy je na blat kuchenny i dzielimy na 8 równych części. Wydzieloną cząstkę rolujemy w dłoniach na wałek, następnie składamy na pół i zawijamy tak, aby powstał świderek. Końcówki świderka łączymy ze sobą na kształt bajgla.
  5. W głębokim talerzu tworzymy mieszankę ze 100 ml wody, łyżki oleju i łyżeczki miodu. Na talerzyku obok wysypujemy sezam. Każdy surowy bajgiel zamaczamy z wierzchu w wodnej mieszance, a później w sezamie tak, aby na wierzchu bułki powstała warstewka nasion.
  6. Gotowe do pieczenia bajgle układamy na blaszce i wstawiamy do nagrzanego do 200*C piekarnika na ok. 20 min.
  7. Po upieczeniu i przestygnięciu, bajgle przekrawamy na pół i podajemy z ulubionymi składnikami.

domowe bajgle

domowe bajgle

domowe bajgle

domowe bajgle

domowe bajgle

domowe bajgle

domowe bajgle

Przyjemności.

3 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *