Czekoladowe muffiny z wiśniami.

Jeszcze chwila i zacznie się w Polsce sezon na letnie owoce. Nie mogę się już doczekać tych soczystych truskawek, słodkich czereśni i wyśmienitych malin. Ale póki co nadal trzeba posiłkować się tym, co udało nam się zamrozić ubiegłego lata. Na szczęście na dnie zamrażarki wyszukałam jeszcze jedną paczuszkę owoców i dzięki nim powstały przepyszne czekoladowe muffiny z wiśniami. Gorzka czekolada i płatki migdałowe skomponowały się z tymi nieco kwaśnymi letnimi owocami perfekcyjnie.

czekoladowe muffiny z wiśniami.

czekoladowe muffiny z wiśniami.

czekoladowe muffiny z wiśniami.

Jeśli decydujemy się już na deser zawierający czekoladę, to wybierajmy tę o jak największej zawartości kakao. Dzięki temu nie tylko możemy pozbyć się wyrzutów sumienia, ale także miejmy świadomość, że dostarczymy organizmowi cały zestaw składników bioaktywnych, głównie naturalnych substancji fitochemicznych, które wzmacniają odporność i zapobiegają chorobom. Obecność w kakao flawanoli zapewni rozrzedzenie krwi, a co za tym idzie chroni przed zakrzepami, pomagają one także obniżyć ciśnienie krwi.
Trzeba jednak pamiętać, aby zachować umiar w ilości zjedzonej czekolady. Jest ona produktem wysokokalorycznym, a więc pomimo tego, że dostarcza sporą dawkę energii, to jej zbyt duża podaż może przyczynić się do powstania nadwagi, a nawet otyłości. Tak więc pamiętajmy – umiar przede wszystkim!

czekoladowe muffiny z wiśniami.

czekoladowe muffiny z wiśniami.

Składniki:

szklanka mąki gryczanej
1 tabliczka gorzkiej czekolady
1 łyżka kakao
1/2 szklanki cukru pudru (aby ksylitol zmienić w puder, najlepiej użyć młynka do kawy)
1/2 kostki masła
2 jaja
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki płatków migdałowych
1/2 szklanki wiśni (u mnie mrożone)

1. Czekoladę roztapiamy z łyżeczką masła nad gorącą parą wodną. Następnie odstawiamy do wystudzenia.

2. Mąkę przesiewamy w kakao i proszkiem do pieczenia, dodajemy migdały.

3. Masło ucieramy z ksylitolem. Dodajemy jaja, czekoladę, a na końcu suche składniki i wiśnie. Wszystko dokładnie mieszamy.

4. Masę nakładamy do formy z papilotkami do 3/4 wysokości.

5. Muffiny wkładamy do nagrzanego an 180 stopni piekarnika i zostawiamy tam ok. 20 minut.

czekoladowe muffiny z wiśniami.

czekoladowe muffiny z wiśniami.

czekoladowe muffiny z wiśniami.

czekoladowe muffiny z wiśniami.

czekoladowe muffiny z wiśniami.

czekoladowe muffiny z wiśniami.

czekoladowe muffiny z wiśniami.

czekoladowe muffiny z wiśniami.

czekoladowe muffiny z wiśniami.

czekoladowe muffiny z wiśniami.

czekoladowe muffiny z wiśniami.

 

Przyjemności.

Wiosenne słodkości!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *