W poprzedni weekend razem z Martą i kilkoma koleżankami organizowałyśmy naszej siostrze baby shower. Jeśli ktoś nie orientuje się co to za impreza, to już wyjaśniam. Jest to przyjęcie dla przyszłej mamy i jej dziecka, które niedługo ma się urodzić. Przygotowałyśmy balony, prezenty dla Alicji i Stefana, który już za niecały miesiąc przyjdzie na świat. Nie mogło obyć się bez domowej roboty wypieków i przekąsek. Część potraw przygotowanych przeze mnie na tę okazję już znacie, bo pojawiło się calzone i owocowe szaszłyki. Dziś przyszła pora na przedstawienie Wam mojej propozycji na coś słodkiego (jednak nadal zdrowo – bez cukru – zamiast niego zawsze używam ksylitolu), co możemy upiec na uciechę przyszłej mamy i reszty uczestniczek baby shower :). Marta upiekła przepyszne, bardzo słodkie brownies, ja natomiast wymyśliłam, że zrobię cynamonowe babeczki z wiśniowym sercem.
Składniki:
1 i 3/4 szklanki mąki ryżowej
1 szklanka ksylitolu
1 jajo
1 szklanka mleka
1/3 szklanki oliwy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
konfitura wiśniowa
gorzka czekolada
płatki migdałowe
1. Mąkę, ksylitol, proszek do pieczenia i aromatyczny cynamon mieszamy ze sobą.
2. Łączymy ze sobą mleko, jajo i oliwę, a następnie wlewamy je do składników suchych i dokładnie mieszamy.
3. Ciasto nakładamy do papilotek do 1/3 wysokości. W każdej z nich umieszczamy łyżkę konfitury, którą przykrywamy ciastem (do 3/4 wysokości papilotki).
4. Babeczki pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut (do suchego patyczka).
5. W czasie gdy nasze babeczki są w piekarniku czekoladę rozpuszczamy w parze wodnej. Płynną czekoladę rozsmarowujemy na wierzchu każdej babki i dekorujemy płatkami migdałowymi.
Przyjemności.
Yammy:)
zjadłabym takie:)
Czy to musi być mąka ryżowa ?
Nie musi 😉 ja używam takiej aby było bezglutenowo 😉