Jako że przez okres świąteczno-sylwestrowy zwykle zajadamy się ciężkimi daniami, dziś dla odmiany postanowiłam przygotować delikatny i lekki obiad. Może i Was zachęcę do zrobienia takiej potrawy, bo smak ma naprawdę zaskakujący!
Składniki:
1 kg pokrojonej wzdłuż w plastry cukinii
4 łyżki masła
2 łyżki mąki żytniej
350 ml mleka
2 jajka
gałka muszkatołowa
biały pieprz
sól
100 g goudy
80 g parmezanu
1. Folią aluminiową wykładamy naczynie żaroodporne i smarujemy ją 1 łyżką roztopionego masła.
2. Resztę masła roztapiamy, wsypujemy do niego mąkę i robimy zasmażkę.
3. Do zasmażki dodajemy mleko i dokładnie mieszamy. Aż sos zgęstnieje gotujemy na małym ogniu. Następnie odstawiamy go do ostygnięcia.
4. Do sosu wbijamy po kolei najpierw jedno, później drugie jajko, za każdym razem dokładnie mieszając. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i białym pieprzem. Na koniec dodajemy startą goudę i łączymy wszystkie składniki.
5. Na spodzie naczynia układamy plasterki cukinii, posypujemy odrobiną startego parmezanu, a na tym rozsmarowujemy niewielką ilość sosu. Tę czynność powtarzamy aż do wyczerpania składników – na wierzchu powinien znaleźć się sos. Na koniec posypujemy wszystko parmezanem.
6. Lasagne wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 50 min w 180 stopniach.
Przyjemności.
Wygląda pysznienicie:)
Cały czas czekam kiedy będę mogła ją wreszcie skosztować:D
Pingback: Spaghetti z pomidorami i cukinią. - DlaPrzyjemnosci.pl | DlaPrzyjemnosci.pl
Pingback: Placuszki cukiniowe. - DlaPrzyjemnosci.pl | DlaPrzyjemnosci.pl