Cukiniowa lasagne.

Jako że przez okres świąteczno-sylwestrowy zwykle zajadamy się ciężkimi daniami, dziś dla odmiany postanowiłam przygotować delikatny i lekki obiad. Może i Was zachęcę do zrobienia takiej potrawy, bo smak ma naprawdę zaskakujący!

SONY DSC

SONY DSC

Składniki:

1 kg pokrojonej wzdłuż w plastry cukinii
4 łyżki masła
2 łyżki mąki żytniej
350 ml mleka
2 jajka
gałka muszkatołowa
biały pieprz
sól
100 g goudy
80 g parmezanu

SONY DSC SONY DSC

1. Folią aluminiową wykładamy naczynie żaroodporne i smarujemy ją 1 łyżką roztopionego masła.

SONY DSC SONY DSC SONY DSC

2. Resztę masła roztapiamy, wsypujemy do niego mąkę i robimy zasmażkę.

SONY DSC

 

SONY DSC

3. Do zasmażki dodajemy mleko i dokładnie mieszamy. Aż sos zgęstnieje gotujemy na małym ogniu. Następnie odstawiamy go do ostygnięcia.

SONY DSC SONY DSC

4. Do sosu wbijamy po kolei najpierw jedno, później drugie jajko, za każdym razem dokładnie mieszając. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i białym pieprzem. Na koniec dodajemy startą goudę i łączymy wszystkie składniki.

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

5. Na spodzie naczynia układamy plasterki cukinii, posypujemy odrobiną startego parmezanu, a na tym rozsmarowujemy niewielką ilość sosu. Tę czynność powtarzamy aż do wyczerpania składników – na wierzchu powinien znaleźć się sos. Na koniec posypujemy wszystko parmezanem.

SONY DSC SONY DSC

6. Lasagne wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 50 min w 180 stopniach.

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

Przyjemności.

4 Comments

  1. Pingback: Spaghetti z pomidorami i cukinią. - DlaPrzyjemnosci.pl | DlaPrzyjemnosci.pl

  2. Pingback: Placuszki cukiniowe. - DlaPrzyjemnosci.pl | DlaPrzyjemnosci.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *