Dzisiaj będzie deser z kategorii „szybko, łatwo i przyjemnie” :). Crumble z jabłkami to bardzo łatwy w wykonaniu pomysł, do tego zwykle składniki do przygotowania znajdą się w domu. Jeśli chodzi o smak to jest na prawdę fantastyczny, a same crumble prezentują się wyjątkowo ładnie.
Miał być to podwieczorek urodzinowy. Nie mogło w nim być jednak szaleństw typu czekolada, ponieważ miał to jeść także mój roczny chrześniak. Jemu wyjątkowo brak czekolady nie przeszkadzał i desery wcinał aż mu się uszy trzęsły.
Tak więc jeśli nie macie dużo czasu czy ochoty na wielkie zakupy i przygotowania, a chcecie zrobić pyszną przekąskę do popołudniowej kawki to crumble z jabłkami to idealne rozwiązanie.
Składniki (6 sztuk):
4 jabłka
2/3 szklanki mąki owsianej
2/3 szklanki płatków owsianych
1/3 szklanki ksylitolu
1/2 kostki masła
cynamon
1. Jabłka myjemy, wykrawamy gniazda nasienne, obieramy ze skórki, a następnie kroimy w małe kawałki. Umieszczamy je na dnie kokilek. Jabłka oprószamy cynamonem (ilość zależy wyłącznie od upodobań ;))
2. Mąkę owsianą, płatki owsiane i ksylitol wsypujemy do miski. Dodajemy posiekane masło i wszystko razem dokładnie miksujemy, a następnie zagniatamy ręką aby powstała kruszonka.
3. Kruszonką posypujemy jabłka z cynamonem.
4. Kokilki z jabłkami i kruszonką wkładamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i zapiekamy ok 20 min.
Przyjemności.
Pingback: Gruszkowo-dyniowe crumbles. - DlaPrzyjemnosci.pl | DlaPrzyjemnosci.pl