Ciastka z amarantusem.

Jeśli mamy ochotę na coś słodkiego, to postawmy jednak na własne wypieki, a nie kupne. Dobrze byłoby także, aby nie były to jednak ciastka wypełnione rafinowanym cukrem czy mąką pszenną. Moją dzisiejszą propozycją na wypiek są ciastka z amarantusem.

Amarantus jest jedną z najstarszych roślin, uprawianych już przez Inków i Azteków. Składniki jego nasion mają znacznie wyższą wartość odżywczą niż pszenica, czy żyto. Zboże to charakteryzuje się ogromną zawartością błonnika pokarmowego, który reguluje pracę naszego przewodu pokarmowego. Dostarcza nam ono także sporą ilość białka roślinnego. Nasiona amarantusa zawierają wiele jedno- oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które są pożądane w naszej diecie. Ich obecność pozytywnie wpływa na stan naszej skóry oraz na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Dodatkowo amarantus dostarcza nam znacznie więcej składników mineralnych takich jak wapń, czy żelazo w porównaniu do innych zbóż. Jego ogromną zaletą jest także fakt, że nie zawiera glutenu, który nie przez wszystkich jest dobrze tolerowany.

Amarantus charakteryzuje się specyficznym smakiem oraz zapachem, dlatego trzeba bardzo dokładnie zastanowić się z czym go połączyć, aby wyszły smaczne i pożywne ciasteczka.

If we want something sweet, we should choose own baked cookies rather than shop-bought. It would be good, if pastries would not be filled with refined sugar and wheat flour. My today’s proposal of homemade sweets are cookies with expanded amaranth.
Amaranth is one of the oldest plants cultivated by the Incas and the Aztecs. Components of the seeds have a much higher nutritional value than wheat or rye. The grain is characterized by a great content of dietary fiber, which regulates our gastrointestinal tract. It also provides us with a large amount of vegetable protein. Amaranth seeds comprise a plurality of mono- and polyunsaturated fatty acids, which are desirable in our diet. Their presence has a positive effect on the state of our skin and reduce the level of cholesterol in the blood. Moreover, amaranth provides us with far more minerals such as calcium, and iron compared to other cereals. its great asset is the fact that it does not contain gluten, which is not tolerated by all of us.
Amaranth has a distinctive taste and smell, so you need to very carefully think about what you should mix with it to come out tasty and nutritious cookies.

1 ciastko zawiera:
Energia: 80 kcal
Białko: 3 g
Tłuszcz: 2,5 g
Węglowodany: 11,5 g
Błonnik: 2 g

ciastka z amaratusem.

Składniki (ok. 10 sztuk)

1/2 szklanki amarantusa
1/4 szklanki mielonych migdałów (ja do mielenia użyłam młynka do kawy)
1/4 szklanki otrąb owsianych
2 łyżki mąki owsianej
1 jajo
2 łyżki miodu
1 łyżeczka kakao
1 łyżka sezamu
5 suszonych daktyli

ciastka z amaratusem.

ciastka z amaratusem.

ciastka z amaratusem.

ciastka z amaratusem.

  1. Amarantus gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Migdały miksujemy z 2 łyżkami wody na gładką masę.
  3. Drobno kroimy daktyle.
  4. Do zmiksowanych migdałów dodajemy pozostałe składniki.
  5. Z masy uformować kulki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, na koniec lekko spłaszczać.
  6. Piec około 15 minut w nagrzanym na 180 stopni piekarniku.

ciastka z amarantusem.

ciastka z amaratusem.

ciastka z amarantusem.

ciastka z amarantusem.

Przyjemności.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *