Ciastka prosto z Tapani – Cassatelle Siciliani.

Ciao!

Dzisiejszy przepis zrodził się z chęci przypomnienia sobie, jak to było, kiedy na Sycylii budziły nas promienie słońca, a na stole czekało już pyszne włoskie śniadanie.  Aby przybliżyć sobie tę atmosferę, zaparzyłam kawę i zabrałam się za przygotowywanie typowych sycylijskich ciasteczek. Cassatelle Trapanesi, czy też Cassateddi Siciliani wywodzą się z zachodniej części Sycylii, teraz jednak popularne są na całej wyspie. To słodkie ciastka w kształcie pierożków wypełnione serem ricotta połączonym z czekoladowymi groszkami. Jeżeli jeszcze zastanawiacie się, co przegryziecie do dzisiejszej porannej kawy – to możecie już przestać główkować. Przepis idealny na tę okazję macie właśnie przed oczami!

cassatella.

Składniki:

Ciasto:
250 g mąki owsianej
50 g ksylitolu
100 ml białego wina
45 ml oliwy
woda (tyle, aby ciasto miało elastyczną konsystencję)
szczypta soli
Nadzienie:
250 g sera ricotta
30 g czekoladowych groszków
120 g ksylitolu
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Dodatkowo: cukier puder do posypania ciastek na wierzchu (aby ksylitol zmienić w puder, najlepiej użyć młynka do kawy)

cassatella.

cassatella.

1. Wszystkie składniki (oprócz wody) na ciasto umieszczamy w misce i miksujemy na wysokich obrotach. Gdy wszystko się już dokładnie wymiesza, zmniejszamy moc miksera i dodajemy po trochu wody tak, aby uzyskać jednolitą i elastyczną masę, którą będziemy mogli za chwilę rozwałkować).

2. Produkty do przygotowania nadzienia, z wyjątkiem czekolady, wrzucamy do miski i starannie łączymy je ze sobą. Na koniec dodajemy czekoladowe groszki i mieszamy je z resztą kremu.

3. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy z niego krążki o średnicy ok. 12 centymetrów. Na każdy z nich nakładamy czubatą łyżkę nadzienia, a krawędzie ciasta przecieramy zwilżonym palcem, aby łatwiej się zlepiały. Składamy ciasto na pół i łączymy krawędzie wokół nadzienia. Aby lepiej się złączyły mocno dociskamy brzegi widelcem.

cassatella.źródło: http://www.manusmenu.com

4. Tak przygotowane ciastka smażymy na rozgrzanej oliwie, aby z obu stron nabrały rumianego koloru. Po ściągnięciu z patelni odsączamy ciastka z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Na koniec posypujemy wierzch cukrem pudrem i już nasz smakołyk do przedpołudniowej kawy gotowy !

cassatella.

cassatella.

cassatella.

cassatella.

cassatella.

cassatella.

cassatella.

Przyjemności.

4 Comments

  1. szelma_ma

    Dzięki za przepisy na wyśmienite wypieki z Sycylii:)
    Właśnie wróciliśmy od Gianiego i szukałam, aby „zatrzymać” wspomnienia, a tu MASZ… :)
    Dzięki raz jeszcze

    1. Hanna Latosińska

      Cieszę się, że znalazłaś u mnie to, czego szukałaś 😉 no właśnie ja też w ten sposób (oprócz cudownych zdjęć) staram się zachować wspomnienia z przepięknej Sycylii, a u Gianiego było naprawdę rewelacyjnie 😉 już nie mogę się doczekać, kiedy znów się tam wybiorę :) Pozdrawiam

  2. Karolina

    Zrobiłam, wyszły niedobre. Ciasto się rozpadało, W smaku niestety niczym nie przypominały tych które znam z Sycylii. Może dlatego, że nie jest to oryginalny przepis. Dopiero jak się okazało że wyszły niesmaczne (a właściwie wcale nie wyszły), zajrzałam na włoską stronę i widzę, że przepis różni się od tego.

    1. Hanna Latosińska

      Mój przepis jest od Włocha, u którego mieszkałam, a moją modyfikacją jest jedynie zmiana mąki na owsianą (pewnie dlatego konsystencja była inna niż się spodziewałaś) i tradycyjnego cukru na ksylitol. Szkoda, że nie wyszły, ale może faktycznie z innego przepisu Ci się uda 😉 Pozdrawiam :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *