Ciasteczka owsiane.

Dziś mam dla Was przepis na szybkie do przygotowania (ok. 25 min.), ale przepyyszne ciasteczka owsiane. Doskonale nadają się na spotkania ze znajomymi czy rodzinne podwieczorki. Dobrze smakują zarówno na ciepło – prosto wyjęte z piekarnika, jak i już po wystygnięciu.

Można podawać je dość często i wcale nie muszą smakować zawsze tak samo. Ich charakter głównie zależy od tego, jakie damy do nich dodatki. Możemy dołożyć czekoladę, orzechy, albo owoce i ziarna. Inaczej będą smakować z bananem, inaczej z jabłkiem czy rodzynkami.

Składniki:

1 szklanka mąki ( ½ żytniej, ¼ kukurydzianej, ¼ ziemniaczanej)
1 szklanka płatków owsianych
1 jajko
100 g masła
1 płaska łyżeczka sody
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego (ja daję jeszcze 1 łyżeczkę cukru waniliowego)
1/3 szklanki ksylitolu
3 lub 4 łyżki miodu
5 drobno pokrojonych średnich jabłek
½ szklanki ziaren słonecznika
¼ szklanki drobno posiekanych migdałów

1. Mieszamy suche składniki: mąkę, płatki owsiane, cukier waniliowy, ksylitol, sodę, słonecznik, migdały.



 

   

2. Dodajemy do tej mieszanki miód, roztopione masło, jajko. Po połączeniu tych wszystkich elementów na samym końcu wsypujemy jabłka i mieszamy krótko.

3. Wykładamy blachę pergaminem do pieczenia. Masę formujemy w owalne ciasteczka wykładamy łyżką na blachę (możemy też użyć do tego rąk, jednak ciasto może mocno się do nich lepić).

 

4. Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 20 minut na 170*C

         

Przyjemności.

2 Comments

  1. Pingback: Wariacje na temat jabłek – owocu, który zastępuje lekarza | DlaPrzyjemnosci.pl

  2. Pingback: Nieco o owsie. | DlaPrzyjemnosci.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *