Chrupiące rurki z kremem rodem z Palermo – Cannoli Siciliani.

Ciao!

Dziś kolejny raz chciałam opowiedzieć Wam nieco o sycylijskich specjałach. A gwiazdą dzisiejszego wpisu będzie nic innego jak cannoli, a może nawet powinnam powiedzieć Cannoli Siciliani, ponieważ tak nazywają ten deser Włosi. Pod tą może niezbyt wiele mówiącą nazwą kryją się chrupiące rurki wypełnione po brzegi nadzieniem z sera ricotta.

cannolo.

cannolo.

Ciastka te wywodzą się z Palermo – stolicy Sycylii i są uznane za tradycyjny sycylijski deser. Jeżeli już kiedyś byliście na tej włoskiej wyspie, to już wiecie, że cannoli można dostać w każdej piekarni, cukierni, kawiarni czy restauracji. Jest to idealne zwieńczenie kolacji, czy też wspaniały, lekki przysmak przekąszany do tradycyjnie mocnego, włoskiego espresso.

cannolo.

cannolo.

cannolo.

Głównym składnikiem kremu, który wypełnia cannoli jest ser ricotta, rzadziej spotkamy wersję, gdzie jego obecność zastępowana jest mascarpone. Masa ta zwykle ma smak waniliowy, możemy jednak urozmaicać go o dodanie kawałków gorzkiej czekolady, startej skórki cytryny czy kandyzowanych owoców. Dzięki temu istnieje raczej mała szansa, że znudzi nam się ten smakołyk!

Zdecydowanie jest to następny przysmak, którego nie możecie zapomnieć spróbować będąc na Sycylii. Każdy, kto był tam choć raz i posmakował tych chrupiących rurek z nadzieniem z pewnością je Wam poleci. Ja jestem jedną z tych osób – cannoli to obowiązkowy punkt programu!

cannolo.

Możemy też sami stworzyć sobie namiastkę sycylijskiego klimatu we własnym domu, własnoręcznie przygotowując ten tradycyjny deser rodem z Palermo. Popijane delikatnym cappuccino lub czarnym espresso na pewno przeniesie nas choć na chwilę we włoską atmosferę błogiej beztroski i luzu.

cannolo.

cannolo.

Składniki:

Ciasto:
250 gr mąki (50 g żytniej, 100 g ryżowej, 100 g owsianej)
2 łyżki masła
1 żółtko
100 ml białego wina (opcjonalnie)
2 łyżki ksylitolu
szczypta soli
Nadzienie:
250 g sera ricotta
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 łyżki cukru pudru (aby ksylitol zmienić w puder, najlepiej użyć młynka do kawy)
drobne kawałeczki gorzkiej czekolady

1. Mąkę mieszamy z ksylitolem i solą. Dodajemy masło pokrojone w kawałki, żółtko i wino. Dokładnie miksujemy, gdy osiągnie jednolitą konsystencję zagniatamy z niego kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.

2. W tym czasie przygotowujemy krem. Ser, cukier puder, czekoladę i ekstrakt z wanilii umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy.

3. Po wyjęciu z lodówki ciasto jeszcze raz zagniatamy, aby stało się bardziej elastyczne. Rozwałkowujemy je i wycinamy koła o średnicy około 8-10 cm. Ciasto zwijamy na foremce do rurek (lub gdy jej nie mamy, na czymś co przypomina ją kształtem). Rurki układamy na blaszce i wkładamy do nagrzanego na 200 stopni piekarnika na kilka minut, aby się zarumieniły – na program z termoobiegiem.

4. Kiedy rurki są już upieczone, studzimy je troszkę i nadziewamy kremem. Ot, cała filozofia, a ciastka możemy od razu podawać!

cannolo.

cannolo.

cannolo.

cannolo.

cannolo.

cannolo.

Przyjemności.

5 Comments

  1. małgorzata półbratek

    hej 
    dziś robię te ciastka dla mojej klasy. mamy projekt o Włoszech i ja mam zrobić ciasteczka. Tylko , że jest jeden problem… moja koleżanka ma uczulenie na jajka i to żółtko muszę zastąpi czymś innym tylko czym?Ale dwie osoby z mojej grupy się zbuntowały i robią pizze i tak podzieliłyśmy ten wspaniały projekt na pół gdyż ja robię jedną połowę projektu z moją koleżanką a temte ciągle do nas wydzwaniają . One uważają , że co tam bez jajek przecież ona ( czyli moja koleżanka z uczuleniem ) może nie jeść. ale właśnie ona też może chcieć spróbować z innych krajów jedzenie lecz ich to nie obchodzi. następnym razem nie będę z nimi w projekcie.mam nadzieje że mnie popieracie żebym zrobiła ciastka bez jajek. ( odpowiedzi prosze pisać w komentarzach) 

    pisała: halo?ciastka?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *