Chrupiące chruściki na tłusty czwartek.

Jak to w tłusty czwartek, żadnych diet, żadnych limitów i ograniczeń! Pączki od rana, chruściki na drugie śniadanie :). Nie no żartuję :P. Dzień zaczynamy od śniadania, ale w ramach deseru w ten właśnie dzień roku możemy pozwolić sobie na więcej. Jest to ostatnia okazja przed Wielkanocą, aby beztrosko sobie jedzeniowo podogadzać.

chruściki

Według przesądu jeśli w tłusty czwartek nie zje się pączka, to czeka nas pech do końca roku! Niby nie ma co dać się zwariować przesądom, ale po co ryzykować ;). Pączka trzeba zjeść! A oprócz pączka, obowiązkowo faworki, czyli chruściki. Ja dziś, jak tylko wstałam, jeszcze przed pracą wzięłam się za ich przygotowywanie. To było mile spędzone przedpołudnie, pierwsze od dawien dawna, kiedy mogłam pozwolić sobie na sielankowe krzątanie się po kuchni.

chruściki

chruściki

Jeżeli macie jeszcze ochotę na pichcenie w tłusty czwartek, to poniżej macie przepis na klasyczne chruściki. U dziewczyn w mojej pracy wywołały uśmiech na twarzach, więc warto poświęcić chwilę w kuchni (całkiem zresztą przyjemną), aby umilić ten dzień rodzinie czy znajomym :).

chruściki

chruściki

Składniki:

300 g mąki
40 g cukru pudru + cukier puder do posypania (aby ksylitol zmienić w puder, najlepiej użyć młynka do kawy)
2 jaja
100 g śmietany 12%
duża łyżka masła
1 łyżka octu spirytusowego
szczypta soli
olej do smażenia

1. Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, sól. W kopczyku robimy wgłębienie, wbijamy tam jaja, dodajemy śmietanę, ocet, masło i całość zagniatamy.

2. Zarobione ciasto umieszczamy w lodówce do schłodzenia.

3. Całość masy po wyjęciu z lodówki dzielimy na dwie części. Pierwszą z nich ponownie zagniatamy i rozwałkowujemy na niezbyt cienki placek. Kroimy na paski o szerokości ok. 2 centymetrów, a paski dzielimy na prostokątne kawałki.

chruściki

chruściki

chruściki

chruściki

4. W każdym z prostokącików na środku robimy nacięcie. Chruściki przewijamy, przeciągając jeden z końców prostokącika przez dziurkę.

chruściki

chruściki

chruściki

5. W garnku rozgrzewamy olej. W międzyczasie możemy obrać ziemniaka, który nie pozwoli chruścikom podczas smażenia na wchłonięcie zbyt dużej ilości oleju. Gdy olej będzie gorący, wrzucamy do niego kawałek ziemniaka (zmieniamy go co 3 partie smażenia).

6. Delikatnie wkładamy chruściki na gorący olej i smażymy aż z obu stron będą złote.

7. Wyjmujemy na ręczniki papierowe, które wchłoną nadmiar tłuszczu.

chruściki

chruściki

chruściki

8. Na koniec posypujemy cukrem pudrem.

chruściki

chruściki

chruściki

chruściki

chruściki

chruściki

chruściki

Przyjemności.

Karnawałowe Słodkości!

2 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *