Budyń jaglany z orzechami nerkowca i granatem.

Lubicie kisiele, budynie, puddingi? Ta tak! Będąc na redukcji nie mogę sobie jednak pozwolić na klasyczny budyń mleczny, więc musiałam wymyślić alternatywę. Od jakiegoś czasu z wszelkich stron dopadały mnie przepisy na  budyń jaglany. Nie byłam jednak do niego przekonana, ale w końcu złamałam się i postanowiłam spróbować tej wymyślnej wersji budyniu. Na pierwszy ogień poszedł dobór owoców, aby myśl o tego typu śniadaniu stała się bardziej przystępna. Następnie przeszłam do konkretów. Ugotowałam kaszę, uszykowałam mleko i blender, a ostatecznie przygotowałam mój pierwszy w życiu budyń jaglany. I wiecie co? Okazało się, że nie było się czego obawiać ;). Od czasu mojego pierwszego budyniu jaglanego z granatem i kaki, mam już za sobą kilka wersji owocowych – z mrożonymi truskawkami, gruszką, a nawet już w zimowym klimacie – z mandarynką. Jednak do tego pierwszego mam największy sentyment. Dlatego właśnie przepisem na tę wersję dzielę się dziś z Wami ;).

Do you like any jellies, custards, puddings? I love them so much! Being on the reduction I can not afford to eat the classic milky pudding, so I had to make up some alternative. For some time from all sides I was surrounded by millet pudding recipes. I was not convinced to this, but finally I broke up and decided to try this fancy version of the pudding. First step was the selection of fruit matching to this type of breakfast to make it more accessible. Then I went into details. I cooked porridge, prepared milk and blender, and finally I made my first life millet pudding. And you know what? It turned out that there was nothing to fear about ;). Since my first millet pudding with pomegranate and persimmon, I have had several versions of fruit – frozen strawberries, pear, and even in winter climates – with tangerine. However, for this first I have the greatest affection. That is why I share with you the recipe for this version ;).

1 porcja dostarcza:

Energia: 459 kcal
Białko: 11 g
Tłuszcz: 19 g
Węglowodany: 61 g

budyń jaglany z granatem.

Składniki: (2 porcje)

1/2 szklanki kaszy jaglanej
1 szklanka mleka bez laktozy
2 łyżki oleju kokosowego
2 łyżki orzechów nerkowca
1 czubata łyżka ksylitolu
szczypta soli himalajskiej
1/2 owoc granatu
1 owoc kaki

budyń jaglany z granatem.

budyń jaglany z granatem.

budyń jaglany z granatem.

  1. Kaszę podprażamy na suchej patelni. Następnie przepłukujemy gorącą wodą.
  2. Przepłukaną kaszę gotujemy w świeżej, delikatnie osolonej wodzie ok. 15 minut. Ugotowaną kaszę odcedzamy i umieszczamy w wysokim naczyniu.
  3. Do naczynia z kaszą dodajemy pozostałe składniki oprócz owoców. Wszystko dokładnie blendujemy na jednolitą masę.
  4. Budyń przelewamy do dwóch szklanek i umieszczamy na co najmniej 20 minut w lodówce.
  5. Po schłodzeniu na wierzchu budyniu układamy obrane i pokrojone w kostkę kaki oraz pestki granatu.

budyń jaglany z granatem.

budyń jaglany z granatem.

budyń jaglany z granatem.

budyń jaglany z granatem.

budyń jaglany z granatem.

budyń jaglany z granatem.

budyń jaglany z granatem.

budyń jaglany z granatem.

budyń jaglany z granatem.

Przyjemności.

1 Comments

  1. Pingback: Zimowy koktajl truskawkowy. - DlaPrzyjemnosci.pl | DlaPrzyjemnosci.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *