Biszkoptowy omlet czekoladowy z bitą śmietaną i musem nektarynkowym.

Omlety na słodko ostatnio podbijają moje serce. Takie śniadanie od rana niezwykle wprawia mnie w dobry nastrój. Nawet przy pogodzie, jaka ostatnio panuje za oknem – co chwile chmury, burze, wiatr – buzia sama uśmiecha się po takim smakołyku. Wszystkim więc polecam, aby w miłe i te mniej sympatyczne dni serwowali sobie takie przyjemnostki na początek dnia!

biszkoptowy omlet z bitą śmietaną i musem owocowym.

Składniki:

2 łyżki mąki owsianej
2 jajka
1 łyżeczka ksylitolu
1/2 łyżeczki kakao
2 kostki gorzkiej czekolady
150 ml śmietanki kremówki (koniecznie schłodzonej)
2 nektarynki (mogą być też inne owoce – ja akurat miałam ochotę na te)
cukier puder (aby ksylitol zmienić w puder, najlepiej użyć młynka do kawy)
masło do smażenia

1. Mąkę z ksylitolem i kakao mieszamy w miseczce, a czekoladę łamiemy na maleńkie kawałeczki. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną masę. Następnie zmniejszamy obroty miksera o połowę i dorzucamy po kolei żółtka. Na koniec minimalizujemy obroty urządzenia i powoli dodajemy mąkę z ksylitolem i kakaem oraz czekoladę.

biszkoptowy omlet z bitą śmietaną i musem owocowym.

biszkoptowy omlet z bitą śmietaną i musem owocowym.

biszkoptowy omlet z bitą śmietaną i musem owocowym.

biszkoptowy omlet z bitą śmietaną i musem owocowym.

biszkoptowy omlet z bitą śmietaną i musem owocowym.

biszkoptowy omlet z bitą śmietaną i musem owocowym.

2. Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła i wlewamy masę na omlet. Gdy zacznie lekko skwierczeć (po ok. 4 minutach), przekładamy go na drugą stronę (ja zazwyczaj używam do tego celu talerza – zsuwam delikatnie na niego omlet, a następnie nakrywam patelnią i  odwracam). Na tej stronie smażymy omlet nieco krócej.

3. Kiedy omlet się smaży możemy przygotować bitą śmietanę i mus owocowy. Śmietankę wlewamy do wysokiego naczynia i ubijamy na sztywną masę. Nektarynki obieramy ze skórki i usuwamy z nich pestki, kroimy na kawałki i umieszczamy w naczyniu. Blender ustawiamy na najwyższe obroty i miksujemy owoce na jednolity mus.

biszkoptowy omlet z bitą śmietaną i musem owocowym.

biszkoptowy omlet z bitą śmietaną i musem owocowym.

4. Gotowy omlet przekładamy na talerz, oprószamy cukrem pudrem, nakładamy na niego warstwę bitej śmietany i mus nektarynkowy, a na koniec układamy na wierzchu kawałki owoców.

biszkoptowy omlet z bitą śmietaną i musem owocowym.

biszkoptowy omlet z bitą śmietaną i musem owocowym.

biszkoptowy omlet z bitą śmietaną i musem owocowym.

biszkoptowy omlet z bitą śmietaną i musem owocowym.

biszkoptowy omlet z bitą śmietaną i musem owocowym.

biszkoptowy omlet z bitą śmietaną i musem owocowym.

biszkoptowy omlet z bitą śmietaną i musem owocowym.

biszkoptowy omlet z bitą śmietaną i musem owocowym.

biszkoptowy omlet z bitą śmietaną i musem owocowym.

biszkoptowy omlet z bitą śmietaną i musem owocowym.

biszkoptowy omlet z bitą śmietaną i musem owocowym.

biszkoptowy omlet z bitą śmietaną i musem owocowym.

Przyjemności.

3 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *