Biszkoptowa rolada z kremem bananowym.

Na osłodę dzisiejszej pogody, która zdecydowanie nie rozpieszcza poznaniaków, zaserwowałam sobie biszkoptową roladę z kremem bananowym. Taka słodka owocowa przyjemność z pewnością każdemu poprawi humor nawet w deszczowy dzień.

rolada z kremem bananowym.

Składniki:

Biszkopt:
150 g mąki (50 ryżowej, 50 ziemniaczanej, 50 żytniej)
5 jajek
60 g ksylitolu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Krem:
250 g serka mascarpone
2 banany
1 płaska łyżeczka granulowanej stewii
2 płaskie łyżki żelatyny w proszku
kilka łyżek ciepłej wody
1 łyżka mleka

1. Na początku przygotowujemy krem bananowy. Żelatynę rozpuszczamy w mocno ciepłej wodzie, póżniej dolewamy łyżkę mleka. Banany blendujemy na jednolitą masę, powoli dodajemy serek mascarpone i miksujemy z bananami. Na koniec wlewamy żelatynę i mieszamy. Masę bananową wstawiamy do lodówki.

rolada z kremem bananowym.

2. Białka jajek oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy 30 g ksylitolu. Żółtka z resztą cukru miksujemy na puszystą masę. Następnie do żółtek dodajemy mąkę i proszek do pieczenia i jeszcze raz miksujemy. Na końcu do ciasta dokładamy pianę z białek i dokładnie, ale delikatnie mieszamy łyżką.Tak przygotowanie ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i wkładamy do nagrzanego na 170 stopni piekarnika na 12 minut.

rolada z kremem bananowym.

rolada z kremem bananowym.

rolada z kremem bananowym.

rolada z kremem bananowym.

rolada z kremem bananowym.

3. Upieczony biszkopt przekładamy na bawełniany ręcznik i zwijamy wzdłuż dłuższego boku ciasta. Gdy masa bananowa zgęstnieje rozprowadzamy ją równomiernie na biszkopcie i zwijamy tak, jak poprzednio. Roladę zawijamy z powrotem w ręcznik i wkładamy do lodówki. Przed podaniem dekorujemy roladę cukrem pudrem.

rolada z kremem bananowym.

rolada z kremem bananowym.

rolada z kremem bananowym.

rolada z kremem bananowym.

Przyjemności.

4 Comments

  1. Adrijah

    Dziękuję za dodanie przepisu do akcji Nakarm Cukrzyka :)
    Przyznam szczerze, że jest dla mnie nieco problemowy. Muszę się skonsultować z dietetykiem, bo nie wiem, jak to jest z mąką ryżową i ziemniaczaną. Tak że proszę o cierpliwość :)
    pozdrawiam serdecznie

  2. Pingback: Banany na osłodę życia. | DlaPrzyjemnosci.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *