Na osłodę dzisiejszej pogody, która zdecydowanie nie rozpieszcza poznaniaków, zaserwowałam sobie biszkoptową roladę z kremem bananowym. Taka słodka owocowa przyjemność z pewnością każdemu poprawi humor nawet w deszczowy dzień.
Składniki:
Biszkopt:
150 g mąki (50 ryżowej, 50 ziemniaczanej, 50 żytniej)
5 jajek
60 g ksylitolu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Krem:
250 g serka mascarpone
2 banany
1 płaska łyżeczka granulowanej stewii
2 płaskie łyżki żelatyny w proszku
kilka łyżek ciepłej wody
1 łyżka mleka
1. Na początku przygotowujemy krem bananowy. Żelatynę rozpuszczamy w mocno ciepłej wodzie, póżniej dolewamy łyżkę mleka. Banany blendujemy na jednolitą masę, powoli dodajemy serek mascarpone i miksujemy z bananami. Na koniec wlewamy żelatynę i mieszamy. Masę bananową wstawiamy do lodówki.
2. Białka jajek oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy 30 g ksylitolu. Żółtka z resztą cukru miksujemy na puszystą masę. Następnie do żółtek dodajemy mąkę i proszek do pieczenia i jeszcze raz miksujemy. Na końcu do ciasta dokładamy pianę z białek i dokładnie, ale delikatnie mieszamy łyżką.Tak przygotowanie ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i wkładamy do nagrzanego na 170 stopni piekarnika na 12 minut.
3. Upieczony biszkopt przekładamy na bawełniany ręcznik i zwijamy wzdłuż dłuższego boku ciasta. Gdy masa bananowa zgęstnieje rozprowadzamy ją równomiernie na biszkopcie i zwijamy tak, jak poprzednio. Roladę zawijamy z powrotem w ręcznik i wkładamy do lodówki. Przed podaniem dekorujemy roladę cukrem pudrem.
Przyjemności.
Piękna ta rolada taka puszysta
Dziękuję za dodanie przepisu do akcji Nakarm Cukrzyka

Przyznam szczerze, że jest dla mnie nieco problemowy. Muszę się skonsultować z dietetykiem, bo nie wiem, jak to jest z mąką ryżową i ziemniaczaną. Tak że proszę o cierpliwość
pozdrawiam serdecznie
Bardzo dziękuję za udział w akcji Nakarm Cukrzyka
http://redandpale.blox.pl/2013/07/Konkurs-6-te-urodziny-bloga.html
Jednocześnie chciałabym Cię zaprosić do udziału w dietetycznym konkursie
pozdrawiam
Pingback: Banany na osłodę życia. | DlaPrzyjemnosci.pl