Banany na osłodę życia.

Banan to owoc, którego często używam do różnego rodzaju deserów i jak już pewnie zauważyliście, dość wielokrotnie gości on w moich przepisach. Jest to wdzięczny produkt do tego typu posiłków, ponieważ nadaje on słodyczy i ma jednolitą i aksamitną konsystencję, a dodatkowo oferuje nam sporą dawkę składników odżywczych.

banany.

Składniki odżywcze, jakie oferują nam banany.

banany.

Po pierwsze, zawierają witaminę C. O tej witaminie pisałam już niejednokrotnie, ale dla przypomnienia powtórzę: poprawia odporność organizmu, przyspiesza gojenie się ran, wzmacnia naczynia krwionośne, wspomaga wchłanianie żelaza, bierze udział w tworzeniu kolagenu, a na dodatek jest jednym z najsilniejszych antyoksydantów. Dzięki tej ostatniej funkcji zapobiega procesom nowotworzenia.
Po drugie, zapewniają nam niezły zastrzyk witaminy B6. Jest to witamina o wszechstronnych właściwościach zdrowotnych. Umożliwia ona rozkład białek oraz przemiany aminokwasów. Pomaga w tworzeniu enzymów, hormonów, a nawet hemoglobiny. Jest doskonałym regulatorem pracy serca oraz ciśnienia krwi. Usprawnia także działanie naszego układu nerwowego i wydalniczego. Witamina ta potrafi łagodzić bóle głowy, drażliwość, a nawet depresję.

banany.
Po trzecie, jest to owoc bogaty w potas. Ten składnik mineralny nie dość, że razem z magnezem zapobiega dokuczliwym skurczom mięśni, to dodatkowo obniża ciśnienie krwi (jego działanie jest odwrotne do działania sodu, który, jak pewnie wszyscy wiedzą, podnosi to ciśnienie).
Po czwarte, dostarczają nam sporą ilość błonnika, w tym fruktooligosacharozę, która w większości jest niestrawna dla ludzi, jednak jest idealną pożywką dla dobrych bakterii zamieszkujących nasz przewód pokarmowy. Dzięki temu banany mają działanie prebiotyczne, czyli są pokarmem dla naszych przyjaznych pasożytów.

banany.

Działania terapeutyczne i korzyści płynące ze spożywania bananów.

banany.

Banany zapobiegają owrzodzeniom trawiennym i wspomagają ich gojenie. Niewiele osób o tym wie, ale w Indiach banany platan są niezwykle popularnym lekiem stosowanym na chorobę wrzodową. Tam najczęściej stosowane są w postaci placków przygotowanych z mączki z zielonych bananów – potrawa taka pomaga w niestrawności. Inną opcją jest lekko strawna kaszka z mąki bananowej przyrządzona na mleku, która stosowana jest w przypadku zapalenia błony śluzowej żołądka. Banany neutralizują szkodliwe działania czynników uszkadzających błonę śluzową żołądka.
Te żółte owoce pomagają również obniżyć poziom cholesterolu we krwi.

banany.

Moje przepisy z bananami:

Biszkoptowa rolada z kremem bananowym

banany.

banany.

Koktajl z mleczka migdałowego z truskawkami i bananem

 banany.

banany.

Mleczny koktajl z brzoskwinią i bananem

banany.

banany.

 

Przyjemności.