Ostatnio coraz częściej natrafiam na przepisy z nietypowym wykorzystaniem płatków owsianych. Moim ulubieńcem jest bananowy krem owsiany – deser a’la tiramisu. Według mnie jest rewelacyjny i mam nadzieję, że również Wam przypadnie do gustu. Tradycyjnie, przygotowanie szybkie, łatwe i przyjemne. Dla lepszego efektu, radzę jednak, przed podaniem schować je na dłuższą chwilę do lodówki, aby było bardziej zwarte i nie rozpływało się w pucharku podczas jedzenia.
Składniki:
2 banany (dzień wcześniej wkładamy je do zamrażalnika na całą noc)
80 g płatków owsianych
1 szklanka wody
1/2 szklanki mleka
50 ml kawy (alternatywą dla kawy z ekspresu może być rozpuszczalna – 3 łyżeczki kawy + 50 ml wody)
4 łyżki serka mascarpone
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
3 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka kakao
1. Wodę z mlekiem zagotowujemy i cały czas mieszając, wsypujemy to niej płatki owsiane. Gdy dostatecznie już zgęstnieje, odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy owsianka będzie już chłodna, blendujemy ją na jak najbardziej jednolitą masę. Krem dzielimy na dwie części.
2. Do jednej z części wlewamy kawę (jeśli ktoś lubi słodsze klimaty, można osłodzić kawę) i dokładnie mieszamy. Do drugiej dodajemy serek mascarpone, ekstrakt z wanilii i również miksujemy.
3. Banany wyciągamy z zamrażalnika, obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Owoc miksujemy z jogurtem naturalnym na gładki krem.
4. Do pucharków (lub jak u mnie do sporych rozmiarów kieliszków) nakładamy warstwowo każdy z kremów. Najpierw kawowy, następnie bananowy i na koniec z serkiem mascarpone. Taką kolejność powtarzamy aż do skończenia składników. Wierzch oprószyć kakaem. Jeżeli pójdziecie za moją radą i wstawicie deser do lodówki, posypcie kakaem bezpośrednio przed podaniem.
Przyjemności.
jak dla mnie idealny, uwielbiam takie smaki 😉
Pingback: Nieco o owsie. | DlaPrzyjemnosci.pl