Babeczki z kremem waniliowym i malinami.

W ten piękny i upalny poniedziałek zaserwujmy sobie babeczki z kremem waniliowym i malinami na podwieczorek. Jak już niedawno pisałam, te leśne owoce idealnie oddają smak lata. W ostatnich dniach lato w Polsce pełną gębą, więc i smakiem owoców możemy dopełnić całość odczuwania tej pory roku.

babeczki waniliowo-malinowe.

Składniki:

Babeczki:
300 g mąki (100 g owsianej, 100 g gryczanej, 100 g ryżowej)
200 g masła
70 g  cukru pudru (aby ksylitol zmienić w puder, najlepiej użyć młynka do kawy)
2 żółtka
szczypta soli
Krem:
1 budyń waniliowy
400 ml mleka
2 łyżki ksylitolu
250 ml kremówki
Wierzch:
100 g malin
gorzka czekolada do dekoracji

1. Mąkę, sól i masło (wcześniej pokrojone na kawałki) miksujemy. Następnie dodajemy ksylitol oraz żółtka i znów dokładnie miksujemy. Masę wyciągamy z miski na stolnicę i zagniatamy, a później wkładamy je na ok. 30 min do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 3 mm i wylepiamy nim wysmarowane cienko masłem foremki do babeczek, a na koniec nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Foremki układamy na blaszce, przykrywamy papierem do pieczenia i napełniamy suchą fasolą. Blachę wkładamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i pieczemy około 10 min aż się zarumienią. Po upieczeniu babeczki odstawiamy do wystygnięcia.

babeczki waniliowo-malinowe.

babeczki waniliowo-malinowe.

babeczki waniliowo-malinowe.

babeczki waniliowo-malinowe.

2. Budyń przygotowujemy tak, jak jest to podane w instrukcji na opakowaniu, tylko zamiast 500 ml mleka używamy 400 ml, a 2 łyżki cukru zastępujemy 2 łyżkami ksylitolu i odstawiamy go do wystudzenia. Śmietanę ubijamy na sztywną pianę. Do śmietany dodajemy po łyżce zimnego budyniu i dokładnie miksujemy aż uzyskamy  jednolitą masę i powtarzamy tę czynność aż do zużycia całego budyniu.

babeczki waniliowo-malinowe.

babeczki waniliowo-malinowe.

babeczki waniliowo-malinowe.

babeczki waniliowo-malinowe. babeczki waniliowo-malinowe.

3. Babeczki wypełniamy kremem za pomocą szprycy (jeśli takowej nie posiadamy bez problemu możemy poradzić sobie łyżką). Na środek kładziemy malinę i dekorujemy startą gorzką czekoladą.

babeczki waniliowo-malinowe.

babeczki waniliowo-malinowe.

babeczki waniliowo-malinowe.

babeczki waniliowo-malinowe. babeczki waniliowo-malinowe.

babeczki waniliowo-malinowe.

babeczki waniliowo-malinowe.

babeczki waniliowo-malinowe.

babeczki waniliowo-malinowe.

babeczki waniliowo-malinowe.

babeczki waniliowo-malinowe.

babeczki waniliowo-malinowe.

Dalej pozostało nam już tylko delektować się owocowym deserem. Smacznego!

babeczki waniliowo-malinowe.

babeczki waniliowo-malinowe.

babeczki waniliowo-malinowe.

babeczki waniliowo-malinowe.

babeczki waniliowo-malinowe.

babeczki waniliowo-malinowe.

Przyjemności.

8 Comments

  1. Giorgiette122

    czy zamiast roznych rodzajow maki mozna uzyc tylko pszennej ? mam taki problem bo mieszkam we wloszech i tutaj jest problem z dostawaniem takich rzeczy.

    1. Hanna Latosińska

      Myślę, że nie będzie z tym problemu. Ja używam różnych mąk, ponieważ, jak wiele osób, nie mogę produktów z mąki pszennej, ale do zmian i kombinowania ze składnikami jak najbardziej zachęcam 😉 sama tak robię i często uzyskuję fajne efekty :). W tym przepisie rodzaj mąki (oprócz żytniej, która jest dużo cięższa) nie powinien negatywnie wpłynąć na konsystencję ciasta. Pozdrawiam i smacznego :).

  2. Pingback: Walentynkowy przepis na babeczki z bitą śmietaną i truskawkami | DlaPrzyjemnosci.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *