Babeczki z galaretką.

Nie znam chyba osoby, która nie lubiłaby babeczek z dodatkami. Wśród dostępnych słodkości możemy wybierać i przebierać w bitej śmietanie, czekoladkach owocach czy galaretkach, które dodają smaku naszym ulubionym babeczkom. Takie wypieki cieszą oko – są kolorowe i pięknie ozdobione, i podniebienie, bo zawsze ciężko się im oprzeć. Dziś postanowiłam sama przygotować takie babeczki właśnie z galaretką.

Całe przygotowania zaczynamy od przyrządzenia galaretki, bo zwykle ona zabiera najwięcej czasu.
Sok po mrożonych wiśniach (niestety, to już nie pora na świeże) dosładzam stewią do smaku, dosypuję też nieco kwasku cytrynowego, aby wydobyć smak. Do tego dodaję odpowiednią ilość żelatyny w proszku, zagotowuję, wylewam na talerz i odstawiam do ściągnięcia. Podobnie postępuję z mlekiem. Dodaję trochę stewii, żelatynę, zagotowuję, wylewam i zostawiam do ostygnięcia. W czasie kiedy nasze galaretki dochodzą można przygotować babeczki – a to jest dość łatwe zadanie.

  

Do przyrządzenia babeczek potrzebujemy foremki w odpowiednim kształcie.

Składniki:

1 i 1/2 szklanki mąki (1 żytniej, 1/4 ziemniaczanej, 1/4 kukurydzianej)
2 jajka
1/2 kostki margaryny
1 łyżka jogurtu naturalnego
szczypta soli

1. Mąkę mieszamy z margaryną, jajkami, jogurtem i solą.

2. Wyrobione ciasto odstawiamy na pół godziny do lodówki.

3. Ciasto wyjmujemy z lodówki, dzielimy na części i wylepiamy nim foremki.

4. Ciastka w foremkach układamy na blaszce, wkładamy do piekarnika i pieczemy 15 min. w około 180 stopniach.

  

5. Wyjmujemy gotowe ciastka z piekarnika, dajemy im chwilę przestygnąć (ok 10 min.), w tym czasie galaretkę kroimy w kostkę.

6. Nakładamy do babeczek kilka kostek galaretki z obu rodzajów i możemy już zajadać!

Doskonale nadają się jako przekąska, gdy nagle nabierzemy ochoty na coś słodkiego, jak również na deser dla znajomych czy rodziny.

Przyjemności.

1 Comments

  1. Pingback: Walentynkowy przepis na babeczki z bitą śmietaną i truskawkami | DlaPrzyjemnosci.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *