Argentyńskie sorrentinos.

Wpadł mi ostatnio w ręce nowy przepis. Od razu postanowiłam go wypróbować. Niby dość zwykłe i proste danie, a jego smak jest naprawdę oryginalny. Mówię, oczywiście, o sorrentinos – popularnej argentyńskiej potrawie. To okrągłe pierożki w kształcie spodka UFO z serowo-mięsnym nadzieniem.

Składniki:

250 g mąki (mieszanka żytniej, kukurydzianej i ziemniaczanej)
2 łyżki oliwy z oliwek
1 szklanka wody
200 g mozzarelli
100 g szynki
1/2 szklanki startego parmezanu
250 g ricotty (jeśli nie macie możliwości użycia ricotty może być twaróg półtłusty i też smakuje dobrze)

1. Mąkę wsypujemy do miski i robimy na środku dołek, do którego dokładamy resztę składników na ciasto: sól, oliwę i gorącą wodę.

SONY DSC

2. Ciasto wyrabiamy i wałkujemy do grubości 2 mm.

SONY DSC SONY DSC

3. Farsz przygotowujemy z pokrojonej drobno szynki, startej mozzarelli, parmezanu i ricotty. Wszystkie składniki mieszamy.

SONY DSC SONY DSC SONY DSC

4. Z ciasta wycinamy krążki o średnicy 8-10 cm. Na połowę z nich nakładamy po łyżce farszu. Zakrywamy je pozostałymi krążkami i zalepiamy brzegi jak w normalnych pierogach.

SONY DSC SONY DSC
SONY DSC

SONY DSC

5. Gotujemy, aż pierożki wypłyną na powierzchnię wody. Możemy podawać z sosem pomidorowym. Smacznego.

SONY DSC SONY DSC

SONY DSC SONY DSC

Przyjemności.

1 Comments

  1. Pingback: Tak bardzo lubiany ser mozzarella. | DlaPrzyjemnosci.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *