Wpadł mi ostatnio w ręce nowy przepis. Od razu postanowiłam go wypróbować. Niby dość zwykłe i proste danie, a jego smak jest naprawdę oryginalny. Mówię, oczywiście, o sorrentinos – popularnej argentyńskiej potrawie. To okrągłe pierożki w kształcie spodka UFO z serowo-mięsnym nadzieniem.
Składniki:
250 g mąki (mieszanka żytniej, kukurydzianej i ziemniaczanej)
2 łyżki oliwy z oliwek
1 szklanka wody
200 g mozzarelli
100 g szynki
1/2 szklanki startego parmezanu
250 g ricotty (jeśli nie macie możliwości użycia ricotty może być twaróg półtłusty i też smakuje dobrze)
1. Mąkę wsypujemy do miski i robimy na środku dołek, do którego dokładamy resztę składników na ciasto: sól, oliwę i gorącą wodę.
2. Ciasto wyrabiamy i wałkujemy do grubości 2 mm.
3. Farsz przygotowujemy z pokrojonej drobno szynki, startej mozzarelli, parmezanu i ricotty. Wszystkie składniki mieszamy.
4. Z ciasta wycinamy krążki o średnicy 8-10 cm. Na połowę z nich nakładamy po łyżce farszu. Zakrywamy je pozostałymi krążkami i zalepiamy brzegi jak w normalnych pierogach.
5. Gotujemy, aż pierożki wypłyną na powierzchnię wody. Możemy podawać z sosem pomidorowym. Smacznego.
Przyjemności.
Pingback: Tak bardzo lubiany ser mozzarella. | DlaPrzyjemnosci.pl